Slovácké muzeum vystavuje historická svítidla

Uherské Hradiště - Slovácké muzeum v Uherském Hradišti rozzářila nová výstava. Pod názvem Pozdraveno budiž světlo představuje stovky exponátů historických druhů osvětlení. Udělat si jasno v bohatém vývoji svítidel od dob dávno minulých mohou návštěvníci Slováckého muzea až do začátku letních prázdnin.

Při hledání názvu Pozdraveno budiž světlo se autoři nechali inspirovat veršem z evangelia svatého Jana. Výstava připomíná význam světla jako symbolu dobra, spásy a tepla domova. Zároveň si všímá umělecké i technické stránky svítidel.

„Představujeme více než dvě stovky historických svítidel. Jsou to sbírkové předměty šesti muzeí dvou regionů – východních Čech a jihovýchodní Moravy. A také celá řada pochází od soukromých sběratelů,“ informovala historička Slováckého muzea Blanka Rašticová.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

V muzeu se setkáte se vším od primitivních loučí zapalovaných před staletími křesadlem připomínajícím zbraň, přes svíčky, až po bohatě zdobené lampy a lustry. Od plamínku až po žárovku. Krása a elegance nechybí ani svítilnám kočárů nebo jízdních kol. „K největším raritám patří například sada lucerniček, kterou nosil pes lékárníka ve Dvoře Králové, když se jeho pán vracel večer domů,“ upozornila Rašticová.

Dalším málo vídaným exponátem je například stolní lustr, který nespadl se stropu, ale na stůl skutečně patřil. Světlo a zároveň potěšení přinášela svému dávnému pánovi také unikátní lampa vybavená potřebami pro vášnivého kuřáka.