Na opravy silnic v kraji míří 143 milionů, nutné budou i provizorní záplaty

Brno - Do oprav jihomoravských silnic po letošní zimě půjde v květnu a červnu 143,5 milionů korun. Ředitelství silnic a dálnic investuje do oprav silnic I. tříd 42,5 mil. korun, dalších 40 milionů do oprav dálnic D1 a D2 a milion na velký městský okruh v Brně. Kraj počítá s mimořádnou státní dotací 60 milionů korun, za které opraví 24 kilometrů nejhůře sjízdných silnic II. a III. tříd. Na další opravy kraj nemá peníze, zhruba 2 000 kilometrů poničených silnic tak čekají provizorní záplaty.

„Čtvrtečnímu zastupitelstvu bude proto předložen návrh na posílení příspěvku Správě a údržbě silnic Jihomoravského kraje (SÚS) o 22 milionů korun. Z rozpočtové rezervy jsme také uvolnili čtyři miliony korun na nákup nového stroje,“ řekl dnes novinářům předseda finančního výboru kraje Zdeněk Dufek.

Z mimořádné státní dotace na opravy krajských silnic, z níž na jih Moravy doputuje 60,2 milionu korun, kraj opraví 24,2 kilometru silnic. „Půjde opravdu o souvislé opravy těch nejvíce poškozených silnic. Podobné opravy by byly potřeba na dalších zhruba 2000 kilometrech silnic. U těch ale počítáme jen s lokálními výspravami , abychom zajistili bezpečnost silničního provozu,“ řekl uvedl ředitel SÚS Jan Zouhar.

Náklady na nejnutnější opravy po letošní zimě vyčíslili silničáři na 150 milionů korun. První etapu oprav zaplatí ze státní dotace, dalších desítky milionů budou muset radní najít ve svých kapitolách. Údržba jihomoravských silnic stála uplynulou zimu 260 milionů korun, o rok dříve to bylo jen 206 milionů korun. Rekordní byla zima na přelomu let 2005 a 2006, kdy zimní údržba vyšla na 300 milionů korun.

Plánované opravy silnic v kraji
Zdroj: ČT Brno