Obří papežský kříž na „svaté“ nebo městské půdě? Radní zatím nerozhodli

Brno - Záměr umístit pamětní kříž z návštěvy papeže u brněnské katedrály Petrov se zadrhl. Vedení města nechce platit instalaci dvanáctimetrového kříže dokud se nevyřeší majetkoprávní vztahy s brněnským biskupstvím. Tomu totiž symbol patří, kdežto pozemky u Petrova jsou městské.

Nerezový, bronzem opláštěný kříž o rozpětí čtyři a půl metru zdobil loni 27. září na brněnském letišti areál pro papežskou bohoslužbu. Od té doby tam leží připravený k odvozu. Brněnští radní měli dnes schválit peníze na jeho umístění v Denisových sadech. Po dlouhé diskusi ale tento bod stáhli z programu. Vše se zadrhlo na tom, že tyto pozemky, kde má kříž stát, patří městu, ale samotný symbol vlastní Biskupství brněnské.

Navíc náklady na to, aby panormama Petrova ozdobil kříž, nejsou malé. Stavební úpravy, přeprava a ukotvení kříže přijdou minimálně na dva a půl milionu korun. „Padaly různé návrhy, jestli bude mít město vůli darovat pozemky nebo jestli bude Biskupství chtít darovat kříž,„ uvedl brněnský radní Jiří Oliva (ČSSD). „Jako nejvhodnější považuji, aby pozemek i kříž měli jednoho vlastníka, jestli to bude město nebo biskupství, to je jedno, je to o dohodě,“ zmínil brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD).

Reportáž Michala Šebely (zdroj: ČT24)

„Vlastnictví kříže pro nás není důležité. Pro nás je důležité, aby sloužil jako památka na návštěvu papeže v našem městě. Jsme připraveni ke vstřícnému jednání s vedením Brna,“ zmínila mluvčí Biskupství brněnského Martina Jandlová.

Druhý symbol papežské návštěvy - jedenáctimetrová kotva má budoucnost mnohem jasnější než kříž - stane se součástí nově budovaného přístaviště lodí u Brněnské přehrady.