Pochod z Brna do Pohořelic – připomínka vyhnání Němců

Brno - V Brně si v sobotu připomínali násilné poválečné vyhnání německých obyvatel. Ti byli v posledních květnových dnech roku 1945 donuceni bez jakékoli přípravy opustit své domovy. Historické prameny se v počtech obětí dodnes rozcházejí: nejnižší odhady mluví o třech mrtvých, ty nejvyšší jdou do tisíců. Už počtvrté uspořádalo Fórum pro česko-rakouský dialog k výročí odsunu Němců výpravu po stopách takzvaného pochodu smrti z Brna do Pohořelic.

Brno během jediného dne muselo opustit 20 až 25 tisíc Ňěmců. V červnovém parnu je hlídači bez milosti hnali z města. „Chtěli je dohnat k rakouským hranicím s tím, že ten pochod tam nedošel, protože ti lidé na to fyzicky neměli. Tak skončil v Pohořelicích,“ řekl organizátor připomínky pochodu Jaroslav Ostrčilík.

Eva Horáková, pamětnice pochodu smrti v roce 1945:

„Když jsem byla malý děcko, tak jsem si myslela 'to nás hnali Němci', a jak jsem moudřela, tak jsem zjistila, že my jsme byli ti Němci.“

Reportáž Markéty Bočkové (zdroj: ČT24)

V sobotu se po trase pochodu smrti vydala z Mendlova náměstí asi desetičlenná skupina, stejně jako tisíce odsunutých vyrazili pěšky z Brna na jih.

„Je potřeba připomínat určité kritické okamžiky v českých dějinách a vytahovat kostlivce ze skříně,“ uvedl účastník akce Tomáš Strnad. „Musíme se tím zabývat, už jenom proto, aby se něco podobného už nikdy neopakovalo. To je podle mne to nejdůležitější,“ zdůraznil další z účastníků Gerd Hanak.