Jihomoravský hejtman vyzval radní za ODS k rezignaci

Brno - Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) vyzval radní z ODS k rezignaci. Občanští demokraté sice minulý týden vystoupili z koalice, podle Haška si ale čtyři radní ponechali funkce i platy, i když na zasedání rady nechodí. „Srdnatě se drží svých křesel a svých platů. Nechodí na zasedání rady a my pracujeme za ně,“ zlobil se Hašek.

ODS vystoupila z koalice v pondělí. Důvody byly personální - Hašek získal ve sněmovních volbách mandát poslance a dosud neřekl, kterou z obou funkcí bude vykonávat, což občanským demokratům vadilo. Nesouhlasili také s dalším proplácením zdravotnických poplatků pacientům v krajských nemocnicích.

Jihomoravský lídr ODS Jiří Kadrnka:

„ODS v tom má naprosto jasno. Zveřejníme rozhodnutí příští týden po zasedání klubu a do zasedání zastupitelstva bude situace zcela jednoznačně vyřešena.“

Reportáž Barbory Telferové (zdroj: ČT24)

Radní za ODS proto vyvolali smírčí řízení, ve kterém se měly strany dohodnout. ČSSD ale do něj po nějakou dobu nejmenovala své zástupce, což občanští demokraté interpretovali jako nezájem o zachování koalice a smlouvu vypověděli. Hašek krok ODS označil za zboření fungující koalice. Z krajského úřadu prý nikoho nechce vyhánět koštětem, politici z ODS si prý ale musí vybrat, zda budou v opozici nebo v krajské radě.

Předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka se dnes podivil nad tím, že k odchodu z rady vyzývá občanské demokraty právě Hašek, který sám dosud
neoznámil, zda zůstane hejtmanem, nebo bude poslancem. „ODS zcela jistě tuto záležitost vyřeší do jednání zastupitelstva a zcela jistě dřív než Hašek svá angažmá,“ uvedl Kadrnka.

Radní, jichž se výzva týká, si většinou vzali dovolenou. Platí to i o náměstkyni hejtmana Anně Procházkové (ODS). Ta dnes uvedla, že věc budou občanští demokraté příští týden v úterý nebo ve středu řešit na zasedání klubu zastupitelů. Tam se také dohodnou, ke kterému dni oficiálně z funkcí radních odejdou.

Kadrnka
Zdroj: ČT Brno