Miniatura Velehradu poutá pozornost kolemjdoucích

Brno, Velehrad - Organizátoři akce Dny lidí dobré vůle letos upozorňují na blížící se státní svátek věrozvěstů Cyrila a Metoděje skutečně originálním způsobem. Od včerejška mohou kolemjdoucí u kostela sv. Jakuba obdivovat zmenšenou kopii Velehradu.

Malé dřevěné věžičky, cestička ke vchodu vysypaná kameny, zahrádka s květinami a zmenšenina jezírka. To vše tvoří miniaturu jednoho z nejvýznamnějších poutních kostelů v České republice – Baziliky Nanebevzetí Panny Marie a sv. Cyrila a Metoděje.

Nevšední formu propagace Dnů lidí dobré vůle zvolili organizátoři záměrně. „Jde nám hlavně o to, aby se lidé dověděli více o státním svátku Cyrila a Metoděje. Slovanští věrozvěsti cestovali na Velehrad, a právě proto nám připadalo vhodné použít k propagaci miniaturu této baziliky,“ vysvětlil jeden z hlavních pořadatelů Josef Kořenek. 

Miniatura Velehradu láká na Dny lidí dobré vůle (zdroj: ČT24)

Zajímavý reklamní tah se setkává se zájmem Brňanů. „Líbí se mi to hodně, ale je to tady posazené bokem za kostelem. Kdybych nešla kolem, tak si toho nevšimnu,“ řekla Petra Tůmová. V loňském roce byla podobná zmenšenina na náměstí Svobody. Tehdy však baziliku poničili vandalové. „Asi za dva dny byly ty věžičky zdevastované a všichni z toho byli rozhořčení,“ dodal Karel Vácha.

Lidé mohou u kostela sv. Jakuba obdivovat nejen miniaturu, ale navíc se o plánových Dnech lidí dobré vůle mohou dovědět více z informačních tabulí. Dny dobré vůle se letos uskuteční již pojedenácté. Ve dnech čtvrtého až pátého července se mohou těšit na zajímavý program, v němž si tentokrát na své přijdou nejen dospělí, ale i děti.