Hasiči likvidovali únik nafty do potoka

Kučerov (Vyškovsko) - Čtyři jednotky hasičů dnes od rána zasahovaly při úniku stovek litrů nafty z havarovaného kamionu do potoka na Vyškovsku. Nafta unikala z kamionu Iveco s nákladem štěrku, který se v zatáčce v obci Kučerov převrátil na bok.

Z poškozené palivové nádrže začala vytékat nafta, která unikala do místní kanalizace a odtud také do kučerovského potoka. Nehoda byla hasičům ohlášena krátce po osmé hodině, na místo vyjeli hasiči z Bučovic a Vyškova a dobrovolná jednotka z Kučerova. Při jejich příjezdu byl zraněný řidič kamionu v péči zdravotníků, kteří ho převezli do nemocnice.

Ropné látky z potoků hasiči jímali pomocí speciálního sorbentu určeného na vodní hladinu. Kontaminovaný sorbent z vodní hladiny hasiči po celý den sbírali do nádob k ekologické likvidaci. Na likvidaci rozsáhlé skvrny nafty na vozovce u převráceného kamionu hasiči spotřebovali 70 kilogramů sorbentu. Dalších 100 kilogramů speciálního sorbentu na vodní hladinu hasiči spotřebovali na zachycení nafty z místních potoků.