Tak jde čas, aneb výstava hodin ve Slavkově na zámku

Slavkov - V rámci cyklu „Poklady z depozitáře“ připravil slavkovský zámek výstavu, která představuje různé hodiny a hodinky. Nejstarším exponátem je ciferník ze 16. století, který má pouze jednu ručičku. Další zajímavostí jsou například měšťanské hodiny z druhé poloviny 19. století, které po natažení rozpohybují papírové figurky na přední straně. Výstavu doplňují hodiny secesní, budíky a náramkové hodinky převážně ze století minulého.

Návštěvník má možnost porovnat, jak se hodiny měnily v průběhu staletí a jak technologický pokrok umožnil vtěsnat strojky do stále menších zařízení. Nejstarším exemplářem je ciferník starý 500 let. „Zajímavostí je, že má pouze hodinovou ručičku. Minutové ručičky nebyly ještě v 16. století používány,“ uvedla historička zámku Vladimíra Zichová. Ciferníku se podle ní původní majitel zbavil, když jej odložil do kovošrotu.

Nejvíce ale zaujmou měšťanské hodiny z druhé poloviny 19. století, které obsahují hrací mechanismus a papírové divadélko na přední straně pod ciferníkem. Po natažení hodin se baletní soubor pejsků a kočičky dává do tance. K poslechu a tanci hraje na housle a triangl duo muzikálních opiček.

Historik slavkovského zámku Vladimíra Zichová o výstavě (zdroj: ČT24)

Výstava Tak jde čas je volně přístupna souběžně s provozem zámku až do 10. listopadu. Hodiny a hodinky doplňují program muzea Slavkov-Austerlitz; výstavu věnovanou Dvořákově Rusalce.