Na náměstí Svobody roste městská pláž. Zhodnotit ji přišel Tomio Okamura

Brno - Třicet tun písku, slunečníky, lehátka, převlékárny, bar. Zmenšenina přímořské pláže vzniká v těchto dnech na brněnském náměstí Svobody. S nápadem přišla radnice Brno-střed a v realitu ho uvedli provozovatelé jednoho z místních barů. Ovšem s jednou drobnou vadou na kráse. Osvěžit vodou se budou moci milovníci slunění jen u sprch. Za největší nedostatek to považuje i odborník na cestovní ruch Tomio Okamura. Pláž společně se štábem České televize dnes osobně navštívil.

Zprostředkovat obyvatelům měst alespoň něco málo z atmosféry přímořských letovisek. Nápad, který ožil v Praze, Plzni, ale například i ve Vídni, kde před časem vyrostlo v centru města písečné město o velikosti fotbalového stadionu. Také Brňané si už od pátku přijdou na své, ovšem v podstatně menším měřítku.

Libor Šťástka, starosta MČ Brno střed

Napadlo nás, že ti, kteří se z Brna nedostanou na dovolenou, rádi navštíví tady tu oázu s pískem.

„Nápad vznikl na radnici Brno-střed. My jsme se přihlásili do výběrového řízení. Zvítězili jsme, takže to tu budujeme,“ říká budoucí provozovatel pláže Milan Veleba, který svlékl tričko a osobně se v tropickém počasí zapojil do stavby. „Nápad vznikl v době, kdy na náměstí nefungovaly kašny. Napadlo nás, že ti, kteří se z Brna nedostanou na dovolenou, rádi navštíví tady tu oázu s pískem, palmami, lehátkami, plážovými sprchami a plážovým barem,“ vypočítává starosta radnice Brno-střed Libor Šťástka (ODS).

Okamura: Nápad dobrý, chybějící voda je ale problém

Posezení na improvizované pláži bude po celé prázdniny zdarma. Provozovatelé chystají tematické večery, barmanské soutěže a v sousedství pláže by mělo časem vyrůst i hřiště na plážový volejbal. Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur nápad chválí. Při prohlídce

pláže ale připojil celou řadu připomínek. „Tady tomu chybí hlavně voda, daly by se tady pořádat různé večery, beach party, diskotéky, zajímavé akce s večerním osvětlením,“ zhodnotil Okamura.

Tomio Okamura

Tady tomu chybí hlavně voda.

„V Brně chybí trochu atraktivnější vyžití. Kdyby se to udělalo pořádně, těch lidí by mohlo přijít daleko víc. Takhle se tady po náměstí večer procházím já a dalších pět lidí,“ zmínil Okamura, který v brněnském studiu natáčí další sérii pořadu Den D. Městská pláž by podle něj náměstí mohla oživit a kromě místních zaujmout i turisty.

Brněnská městská pláž zahájí provoz zřejmě už zítra večer. Už za provozu dojde k jejímu dalšímu rozšíření. „Postavili jsme to a po konzultaci s panem starostou jsme dospěli k tomu, že je to malé. Takže plochu příští týden za provozu rozšíříme po stranách o dalších pět až sedm metrů,“ uvedl Veleba. Jako největší slabinu nápadu považuje i on chybějící „vodní prvek“. „Nápad s bazénem je samořejmě super, uvažovali jsme o tom, ale tady na náměstí Svobody by ho nebylo kam vypustit,“ konstatoval Veleba.

Popularita městských pláží roste

Městské pláže jsou stále populárnější, chlubí se jimi nejedna evropská metropole. Svoji pláž mají v červenci a srpnu Pařížané, obyvatelé Amsterodamu nebo Berlíňané, kteří k řece Sprévě vozí písek až od Baltického moře. V Budapešti můžete dokonce navštívit plovoucí pláž. Jejím základem jsou tři staré čluny, na nichž je pláž umístěna.

Městské pláže ale v posledních letech objevili i obyvatelé Česka. Navštívit je můžete například v Praze, Hradci Králové nebo v Plzni. Jednoho rozdílu si ale návštěvníci těchto a brněnské pláže určitě všimnou. V Brně chybí to podstatné. Řeka.