Toulky romantickým údolím Bílého potoka

Veverská Bítýška - Pěšky i na kole se můžete vydat překrásným údolím Bílého potoka. Jeho okolí nabízí hlavně příjemnou relaxaci, panenskou přírodu a pro cyklisty zajímavou zábavu při přejíždění tamních brodů. Podél potoka vede turistická stezka i cyklostezka, která kolem Kníničské přehrady dovede turisty až do Brna.

Bílý potok pramení 2 km severně od Skřinářova v nadmořské výšce 605 metrů. Teče v hlubokém údolí, které bylo od Spáleného mlýna až do Veverské Bítýšky v roce 1992 vyhlášeno přírodním parkem. Ve Veverské Bítýšce potok vtéká do řeky Svratky. Jeho délka je skoro třicet čtyři kilometrů.

Podél potoka v hlubokém malebném údolí, které prochází mírně zvlněnou náhorní plošinou, vede cesta pro pěší i turistické výlety. Ta mělký potok několikrát protíná - pěší mohou jít přes úzké lávky, na kole se jezdí přes brody. Jen mezi Spáleným mlýnem a Šmelcovnou je jich šestnáct.

Údolí Bílého potoka láká cyklisty na projížďky (zdroj: ČT24)

Protože byl v minulosti potok využíván mlynáři, najdete kolem trasy několik starých vodních mlýnů a také značné množství mlynářských stavení a usedlostí. Například v mlýnu Ve žlebě se můžete dozvědět hodně zajímavého z jeho historie i rekonstrukce a zároveň se tam občerstvit.

Podobné zázemí i s ubytováním nabízí také známá osada Šmelcovna. Pokud naopak nemáte rádi větší množství lidí, můžete se jí vyhnout červenou turistickou trasou a odbočit do Maršova.