V palírnách bude letos smutno, říkají jejich provozovatelé

Jižní Morava - Milovníci domácích ovocných destilátů budou mít letos suchou sezónu. Po extrémních deštích, záplavách a krupobitích, které střídaly vysoké teploty, se letos totiž nedařilo třešním, meruňkám ani jinému ovoci. Palírny proto hlásí víc než 50% propad výroby ovocných destilátů v porovnání s loňskem. Nejhůř na tom bude právě třešňovice a meruňkovice.

Loni touto dobou už z kotlů tekly litry ovocného moku. Letos je situace úplně opačná. Některé palírny se ještě ani neotevřely, neměly totiž proč – dřív dozrávající druhy ovoce kvůli špatnému počasí  téměř vůbec nejsou, takže není co pálit. „Třešně špatné, meruňky špatné. Do meruněk napršelo, podepsala se na nich monolióza, je to velice špatné,“ říká smutně Jiří Navrkal, majitel palírny z Oblekovic. Podle něho je tato sezóna nejhorší za posledních 14 let.

Ty palírny, které už zahájily sezónu, pálí zbytky z loňska, nebo ojediněle vítají pěstitele, kterým letošní extrémní počasí nezničilo úrodu „Třešní počítám, bude 10 % oproti loňsku, meruněk počítám 30 %,“ odhaduje Jiří Novák ze Znojma.

Palírníci si stěžují na letošní neúrodu (zdroj: ČT24)

Nedostatek tuzemského ovoce ale pociťují i likérky. Největší výrobce na Moravě R. Jelínek nahrazuje nedostatek třešní a meruněk z loňských zásob: „Pro nás nejdůležitější ovoce švestky, kde čekáme taky horší úrodu vykupujeme z celé Evropy. Takhle vlastně kompenzujeme lokální neúrodu,“ říká Zdeněk Chromý z Vizovic.

Špatná situace tak může palírny zahnat do existenčních problémů, přesto ale  zatím nechystají zdražení pálenek. Jak říká Zdeněk Navrkal, palírny musí být na takovou sezónu připravené. "Je to houpačka. Jednou jsme dole, jednou  nahoře. Je to závislé na počasí, příroda si prostě dělá, co chce.“ Kdyby se ale taková sezóna opakovala i příští rok, zdražení domácích ovocných destilátů může být radikální.