Zloděje na Břeclavsku lákají slunečníky

Břeclavsko – Parné počasí letošního léta zřejmě působí i na zloděje. Na Břeclavsku totiž policie v posledních týdnech zaznamenala nárůst krádeží slunečníků. V touze po kousku stínu ale nenechavci okradeným způsobují i mnohatisícové škody. Některé slunečníkové specialisty už policie dopadla.

Zahrádky restaurací se slunečníky jsou v horkém počasí letošního léta vítaným azylem před slunečními paprsky. Někteří zloději ale zřejmě zatoužili po tom mít takový stín i doma a ke splnění svého cíle si vyhlédli například tuto zahrádku ve Valticích. „Nám ukradli dva deštníky, které jsme těžce zabetonovali. Půl metra železa bylo v zemi a navíc kolem svařené a nějaký darebák to pilníkem dokolečka obřezal a ukradl,“ stěžuje si provozovatel valtického hostince U Dolečků Roman Doleček.

Policie na Břeclavsku zaznamenala podobných případů už několik. Škoda vždy přesáhla pětitisícovou hranici a zdánlivá klukovina je tak trestným činem. „Další případ byl zaznamená v obci Tvrdonice, kde u místního hostince zmizel slunečník za sedm tisíc korun,“ uvedla břeclavská policejní mluvčí Kamila Haraštová.

Rozhovor s Romanem Dolečkem, majitelem hostince ve Valticích (zdroj: ČT24)

V Boleradicích zase zloději ukradli pět slunečníků přímo z areálu výrobce, policie ale už podezřelé dopadla. Zdá se, že zloděje stínu od krádeže neodradí ani pevné upevnění do betonového stojanu. Jedinou obranou tak je slunečníky na noc úplně schovat.