V Letovicích začali zpevňovat hráze Svitavy

Letovice - Třináct let trvala nejistota obyvatel Letovic při každé větší bouřce či dešti. Tento týden tam  Povodí Moravy začalo opravovat koryto Svitavy tak, aby se voda nerozlila do města. Kromě zpevňování břehů se budou také bagrovat sedimenty, které místy tvoří až jeden a půl metrové nánosy. To vše přispěje k tomu, že zvětšené koryto pojme i přívalové deště, které se dosud z koryta vylévaly.

Obyvatelé Letovic si s vodou zažili své už v roce 1997. Tehdy se řeka Svitava zvedla natolik, že proměnila náměstí  v jedno velké jezero. „Tady všude se plavalo na loďkách,“ vzpomíná starosta Letovic Radek Procházka (nez.). Už od té doby začalo město prosazovat protipovodňová opatření. Boj trval celých třináct let. Zdlouhavé papírování a vyřizování, ale zároveň doprovázely další přívalové deště, které ničily domy a braly majetek. Naposledy zažili Letovičtí velké odklízení po povodních loni. „U lidí se stupňovala nervozita s každým dalším deštěm. Ten tlak z jejich strany tady byl stále, ale papírování se urychlit nedalo,“ rekapituluje situaci Radek Procházka.

Podle původního plánu měla být protipovodňová opatření hotová do konce letošního roku. Nejnovější harmonogram už mluví o polovině roku 2011. Zahájení prací se posunulo z dubna na červenec kvůli administrativě a špatnému počasí. Obyvatelům tak nezbývá než doufat, že se do příštího léta Letovicím velká voda vyhne.

Starosta Letovic Radek Procházka (nez.) o důvodech budování protipovodňových opatření (zdroj: ČT24)