Brněnští muslimové u příležitosti ramadánu přivítali egyptského imáma

Brno – Do brněnské mešity zavítal včera ve večerních hodinách egyptský imám Abdulla Hassan Imran.  V mešitě ve Vídeňské ulici přednesl texty z Koránu a vedl večerní modlitbu. Pomodlit se pod jeho vedením přišly desítky muslimů z Brna i okolí.

„My jsme hrozně rádi, že k nám imám přijel. V každý mešitě by měl aspoň jeden být, ale my zatím žádného nemáme. Proto se snažíme aspoň na ramadán nějakého pozvat,“ vysvětlil kazatel brněnské mešity Al-Safadi Noureddin.

V loňském roce se brněnské komunitě muslimů, čítající zhruba 700 členů, žádného imáma sehnat nepodařilo. O to více byli věřící rádi, že mohou s vystudovaným duchovním pohovořit a poslechnout si jeho harmonický zpěv.

Egyptský imám Al-Safadi Noureddin při modlitbě v brněnské mešitě (zdroj: ČT24)

Spokojený byl i egyptský duchovní. „V Česku jsem poprvé a mám z toho dobrý pocit. Český lid na mě působí velice příjemně. Lidé tu jsou dobrosrdeční a přívětiví. Mám z této návštěvy opravdu radost,“ řekl České televizi Al-Safadi Noureddin.

Ramadán

Během tohoto měsíce údajně prorok Mohamedobdržel první boží zjevení. Na paměť toho drží muslimové v měsíci ramadánu zvláštní půst. Ten se nazývá sauma jeho smyslem je (pomocí dočasného zřeknutí se některých pozemských potřeb) přiblížit se více k duchovní podstatě islámu.

Zdroj: Wikipedie

Devátý měsíc lunárního kalendáře je pro muslimy obdobím půstu, odříkání a modliteb. Muslimové by měli bojovat se všemi pozemskými lákadly. Od rozbřesku po setmění nesmí věřící jíst, pít, kouřit ani mít sexuální styk. Po západu slunce si ale všechno vynahradí. Výjimkou nejsou bujaré oslavy a velké hostiny. A ne jinak je tomu v Brně.

„Každý den se scházíme ke společné večeři. Ta slouží jako takové setkávání muslimů, kteří se během roku moc nevidí. V těchto dnech se všichni sejdou, ať už jsou bohatí nebo chudí a společně přeruší půst, společně se modlí v jedné řadě. Je to takový sociální prvek pro naši komunitu,“ vysvětlil místopředseda Libertas Independent Agency Lukáš Lhoťan.

Reportáž z návštěvy egyptského duchovního uvidíte v pořadu Týden v regionech (Brno), který vysílá brněnské studio České televize v sobotu 21.srpna pět minut po poledni.