Burčáku letos možná bude nedostatek

Jižní Morava – Konec léta a začátek podzimu si už mnozí lidé nedokážou představit bez skleničky s burčákem. Letos bude ale toto potěšení méně dostupné než dříve. Špatný rok totiž způsobil nižší úrodu vína a mnozí vinaři tak burčák letos nebudou vůbec prodávat.

Pozdní nástup jara, časté deště a následné povodně. Počasí letos vinařům vůbec nepřálo. Když pak hroznům začaly hrozit i plísně a sluneční úpal už bylo jasné, že letos vinaři sklidí mnohem menší úrodu. Dosud nepovedený rok strašil hlavně samotné vinaře, teď se ale mohou začít bát i milovníci burčáku.

Zatímco loni stáli jeho prodejci téměř na každé silnici a na každém rohu, letos to platit nemusí, pokud totiž vinaři budou chtít vyrobit dostatek vína při menší úrodě, oželí zřejmě právě prodej burčáku. „My konkrétně máme ztráty deset až patnáct procent, to není tak dramatické, ale někteří kolegové nesklidí skoro vůbec nic a ten burčák ani vyrábět nebudou,“ shrnuje následky špatné sezóny vinař Jan Vrba z Hustopečí.

Vinař Jan Vrba o letošní neúrodě (zdroj: ČT24)

Pokud se vinaři nebudou chtít slušných zisků z prodeje burčáku vzdát, mohou letošní nedostatek vyřešit nákupem hroznů například z Maďarska. Ale pozor, takový nápoj už burčákem není. „Burčák je produkt vyrobený pouze z tuzemských hroznů, buď původem z Moravy nebo z Čech. Pokud tomu tak není, může být označen pouze jako částečně zkvašený hroznový mošt,“ vysvětluje Bronislav Pavelka ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. U takového moštu je nově také nutné uvést při prodeji i zemi původu.