Odtržení dvou částí od Brna prý těm ostatním pomůže

Brno - Necelý měsíc zbývá Brnu do referenda o odtržení dvou čtvrtí na jeho jižním okraji - Přízřenic a Dolních Heršpic. Situace se proto začíná vyhrocovat. Město slibuje vše možné i nemožné a dokazuje, kolik toho v uplynulých letech pro obě čtvrti udělalo. Na druhé straně občanské sdružení Samostatný jih, které za referendem stojí, dnes podalo trestní oznámení na tamní místostarostku.

Atmosféra na jihu Brna houstne, vzduchem dnes proletělo první trestní oznámení. Podalo ho občanské sdružení Samostatný jih na místostarostku Brna-jihu Annu Böhmovou (ČSSD). Na setkání s občany měla před dvěma měsíci zneužít pravomoci úřední osoby, když lidi nabádala, aby stavěli bez stavebního povolení. Na záznamu ze schůzky prokazatelně říká: „Mamince jsem řekla, ať staví načerno. Zaplatí 10 000 pokutu a je to. Jinak to nejde.“ Dnes místostarostka věc příliš nechtěla komentovat: „Trestní oznámení jsem neviděla, takže ho nemůžu komentovat. Možná je to součástí jejich kampaně před referendem.“

V obou městských částech bydlí asi 1500 lidí, budoucí obec by však měla rozlehlý sedmisethektarový katastr. Asi 100 hektarů nezastavěných pozemků umožňuje budoucí rozvoj.

Zastánci referenda a odtržení nesouhlasí s tím, v jaké podobě je nyní navržen územní plán. Počítá se stavbou sídliště i průmyslové zóny.

Odpor lidí proti výstavbě odstartoval záměr investora vybudovat na takzvané Slunné louce mnohapatrové bytové domy. Radnice po odporu místních nabídla, že pozemky s investorem smění za jiné a prosadí výstavbu, s níž starousedlíci budou souhlasit. Podle Reicha to však není záruka. Lidé, kteří dnes směnu pozemků slibují, budou u moci ještě asi 2,5 měsíce.