Jižní Morava a Vysočina mají kvůli vládě zastavené dotace

Brno - Vyplácení unijních dotací pro Jihomoravský kraj a Vysočinu bylo pozastaveno. Rozhodl o tom dnes Výbor Regionální rady Jihovýchod. Výbor také do 17. září nepřijímá nové projekty. Dnešní krok je reakcí na nedávné rozhodnutí vlády o zrušení spolufinancování těchto projektů. Dotace z evropských fondů samosprávě na jižní Moravě a Vysočině rozděluje ROP Jihovýchod. Pětaosmdesát procent financí přichází rovnou z Bruselu, 7,5 procenta dosud na jednotlivé investice dávala vláda a zbývající podíl si obce hradily samy.

„Rozhodnutí Nečasovy vlády o škrtech kofinancování regionálních operačních programů EU nepředcházela žádná diskuse s regiony, ani analýza faktických dopadů. Neváhám použít pro toto rozhodnutí vlády označení paskvil,“ řekl dnes předseda Regionální rady Jihovýchod a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD), který má s vládou o budoucnosti projektů jednat. Setkání hejtmanů s představiteli vlády je naplánováno na tuto středu.

Podle Haška bude nezbytné prostředky, které nebudou schváleny vládou v návrhu rozpočtu pro rok 2011, zaplatit z veřejných zdrojů, což by znamenalo velké zatížení rozpočtů příjemců dotace - krajů, měst a obcí. Pozastavené projekty se týkají rozvoje dopravní infrastruktury v regionu, cestovního ruchu, rozvoje urbanizačních center a oblasti podpory veřejné služby regionálního významu.

Pro Vysočinu to znamená ztrátu 400 milionů

Pokud by vláda odmítla od příštího roku přidávat 7,5 procenta na kofinancování, znamenalo by to u připravených projektů v kraji Vysočina ztrátu asi 400 milionů korun, což je obrovské číslo, řekl novinářům hejtman Vysočiny Jiří Běhounek. Zatím prý ani není jasné, jak by probíhalo čerpání u projektů, které již mají na dotace podepsanou smlouvu. 

Některé krajské projekty by podle náměstka hejtmana mohly být kvůli škrtům pozastaveny i zastaveny. Týkat by se to mohlo například rekonstrukce třebíčského zámku zhruba za 120 milionů korun, kde ještě nebyl vybrán dodavatel. Nejisté je třeba také financování velké cyklostezky z Jihlavy přes Třebíčsko k rakouským hranicím, kterou budují s podporou unie obce. Na zaplacení druhé stavební etapy by chybělo asi sedm milionů korun.

Největší investice jdou na silnice druhé a třetí třídy

Mezi největší investice, které jsou velkou měrou hrazeny z regionálních operačních programů, patří stavby silnic druhé a třetí třídy. „U těchto investic přispíváme částkami v desítkách milionů korun,“ uvedla už dříve mluvčí ROP Jihovýchod Kateřina Kurková. Zejména pro malé obce tak může být uhrazení dvojnásobného příspěvku oproti minulosti významným omezením.

  • Michal Hašek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1455/145415.jpg
  • cyklostezka autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1882/188129.jpg