Kostel ve Zdounkách už déšť neohrozí

Zdounky (Kroměřížsko) - Dominanta Zdounek na Kroměřížsku, kostel nejsvětější trojice dostane novou střechu. Ta původní je v havarijním stavu a do kostela proto při silnějších deštích zatéká. Významnou gotickou památku z poloviny 14. století proto v těchto dnech obepíná lešení.

"Stav střechy byl katastrofální, krytina byla popraskaná, na některých místech chyběla úplně a museli jsme se proto pustit do oprav. Už pátý den provádíme odstranění té původní, poškozené krytiny a od zítřka začneme pracovat na zpevnění kopule věže,“ přiblížil průběh oprav člen ekonomické rady místní farnosti Slavomír Černý.

Postaveného lešení ale hned první noc využili vandalové. Vyšplhali se po železné konstrukci až ke kostelním hodinám, kterým poškodili ciferník. Peníze potřebné na opravu kostela se tak ještě navýšily. Nová střecha přitom faru přijde na více než 600 tisíc korun. Aby ušetřila, najala si na opravné práce pokrývače v penzi. Antonínu Foltýnovi je sedmašedesát let. Do téměř třicetimetrové výšky se ale vyšplhal jako mladík: „Ta práce je pořád stejná, ať dělám na pevné zemi nebo u věže kostela. Horší je, že když trochu víc zafouká, máme oči plné prachu. Z kostelní věže se totiž drolí omítka a odštěpky cihel. Pracovat ale musíme, protože pronájem lešení je drahý,“ upozornil hbitý senior a dodal, že pokud se oprava udělá pořádně, vydrží nová střecha i sto let.

Člen farnosti Slavomír Černý o opravě věže kostela nejsvětější trojice ve Zdounkách (zdroj: ČT24)