Vyškovská hvězdárna má nový dalekohled, nejtěžší na jižní Moravě

Vyškov, Brno - Předčasný dárek ke svým podzimním čtyřicátým narozeninám dnes dostala vyškovská hvězdárna. Největší dalekohled na jižní Moravě městu pronajalo brněnské planetárium. Naložení, převoz i konečné uložení téměř dvoutunového kolosu pod kopuli hvězdárny ve Vyškově proběhlo bez problémů.

„Brněnská hvězdárna se modernizuje a přestavuje, a i když byl u nás tento dalekohled více než 25 let, v novým prostorách už pro něj místo nebude. Jsem ale rád, že najde uplatnění jinde, byla by škoda, kdyby zůstal nevyužit,“ řekl technik brněnské Hvězdárny a planetária Mikuláše Koperníka, který převoz zajišťoval, Jaroslav Medek. Pro Vyškov je naopak nový hvězdárenský přírůstek velkým přínosem.

„Mám obrovskou radost, že jsme dalekohled získali. Umožní to mnohem detailnější a zajímavější pozorování oblohy. Navíc naše hvězdárna bude na podzim slavit 40. výročí vzniku a objektiv dalekohledu má průměr 40 centimetrů,“ směje se starosta Vyškova a bývalý ředitel vyškovské hvězdárny Petr Hájek (ČSSD). Brněnská a vyškovská hvězdárna se domluvili na bezplatném pronájmu na dobu neurčitou.

Instalace nového dalekohledu (zdroj: ČT24)

Nový hvězdářský dalekohled budou využívat zejména brněnští studenti astronomie, ve Brně na Kraví Hoře totiž takovou možnost nemají. Pohled na noční hvězdnou oblohu ale nebude upřen ani Vyškovanům. První možnost budou mít na konci září, kdy by měl být dalekohled zprovozněn.