Ořechovští stavěli načerno, teď jim hrozí půlmilionová pokuta

Ořechov – Bez stavebního povolení se Ořechov na Uherskohradišťsku pustil do přístavby a opravy místního kulturního domu. Za překročení zákona teď obci hrozí až půlmilionová pokuta. Starosta Ořechova Josef Luňák (ODS) přitom o možném postihu věděl, přesto se do oprav pustil. Chtěl totiž místní kulturní stánek opravit před zářijovými hody a dostát svého volebního slibu. Jenže svojí horlivostí dostal obec s necelým sedmimilionovým rozpočtem do velkých potíží.

"Začali jsme s drobnými pracemi uvnitř objektu. Když se celá věc začala protahovat a stavební úřad nám nedal souhlasné stanovisko, časová tíseň nás dohnala k tomu, že jsme začali pracovat také na nově vznikajících prostorách, na které jsme stavební povolení neměli,“ hájil se Luňák.

Zástupci obce ale zapomněli doložit hned několik důležitých podkladů: „Šlo zejména o vyjádření hasičského sboru k zajištění požárně-bezpečnostního řešení objektu,“ upřesnila vedoucí stavebního úřadu v Polešovicích Jarmila Jilgová.

Reportáž Filipa Zdražila (zdroj: ČT24)

Podle mluvčího hasičů Zlínského kraje Iva Mitáčka vykazoval předložený projekt zásadní nedostatky: „Projekt například nepočítal s tím, že by se v objektu kulturního domu mělo shromažďovat větší množství lidí, navíc v budově chyběla celá protipožární stěna,“ shrnul Mitáček důvody, proč se hasiči pod záměr Ořechova nepodepsali.

Stavební úřad proto na doporučení hasičů povolení stavět nevydal. Přesto se na přestavbě kulturního domu dál pokračovalo. Jeho oprava totiž byla jedním z volebních slibů starosty Luňáka při nástupu do funkce: „Na konci září se u nás navíc konají hody a chtěli jsme náš kulturní dům k tomuto účelu využít,“ snažil se obhájit své jednání ořechovský starosta.

Stavební úřad ale pro jeho předvolební sliby neměl pochopení a s okamžitou platností vyzval zástupce Ořechova, aby práce zastavili: „Tím, že i přes zákaz přestavba kulturního domu pokračovala, dopustila se obec deliktu a bude jí uložena pokuta až do výše pěti set tisíc korun,“ řekla Jilgová.

Starosta Luňák věří, že stavební úřad bude shovívavý a výsledná pokuta takové výše nedosáhne. Roční rozpočet obce se totiž pohybuje jen okolo sedmi milionů korun a případný postih by znamenal výrazný zásah do obecní kasy.

Zástupci obce teď původní projekt na přestavbu kulturního domu opraví a předají stavebnímu úřadu k opětovnému posouzení. Luňák doufá, že tentokrát stavební úřad projekt podpoří a že i přes pozastavení prací bude přestavba kulturního domu hotova do konce září, tedy ještě před začátkem hodů. Jeho nadšení ale mírní hasiči: „Na vyřízení žádosti máme ze zákona třicet dnů a pro správné posouzení nějaký čas rozhodně potřebujeme,“ uzavřel jakékoliv debaty Mitáček.