Nejkrásnější túra v blízkosti Brna? Babí lom

Lelekovice – Tiché místo na oddych nebo na procházku, krásné vyhlídky po Brněnsku, ale i strmé skalní serpentiny – to vše najdete v přírodní rezervaci Babí lom. Místo je jako stvořené na únik z města do přírody, z Brna je totiž vzdálené jen 12 kilometrů.

Babí lom je přístupný z Lelekovic, z Vranova a z Kuřimi. Pod jeho hřebenem se nachází křižovatka tří cest z těchto obcí. Místní jí říkají Lelekovač, stejně jako dřevěné soše, která se na místě nachází. „Kdo projde tady tím Lelekovačem, tak se údajně zbaví všech svých nectností,“ vysvětlil význam sochy kronikář Lelekovic Zdeněk Chlup.

Z centra obce se na vrchol můžete dostat už za dvě hodiny. Od křižovatky tří cest, kde si turisti můžou oddechnout, už začíná skutečná túra. Lesní procházka se vzápětí změní na přechod přes skalní masivy, které se vypínají celou cestou po hřebeni lomu. Přes skály ale vede provizorní stezka, po které se dá pohodlně lézt. Tu dal koncem 19. století vybudovat starosta Brna Christian d’Elvert a skalní cesta se zachovala dodnes. I když skály vypadají  hrozivě, projít je zvládnou i odvážnější děti.

Kronikář Lelekovic Zdeněk Chlup o Babím lomu (zdroj: ČT24)

Vrchol Babího lomu poskytuje nádhernou vyhlídku na Brněnsko, rozhledny tu stály už za Rakouska–Uherska. Z plejády staveb, které časem zanikly, se zachovala jen ta nejnovější - betonová. V 60. letech ji postavili nadšenci z lelekovického Sokola. „Bylo to nesmírně náročné. Tři sta tun materiálu se muselo dopravit na vrchol ručně a brigádnicky,“ vzpomíná na stavbu rozhledny kronikář Zdeněk Chlup. Dnes je tato rozhledna asi nejčastěji navštěvovaným místem v rezervaci.

To, že Babí lom je ideální na únik z neklidného města, věděl i spisovatel a básník Petr Bezruč. Začátkem 20. století sem přicházel se svými přáteli - spisovateli Josefem Merhautem a Rudolfem Těsnohlídkem. Vždy v listopadu se tu scházeli, aby zapálili svíčky a uctili tak památku zesnulých přátel.

I když rezervace od dob Petra Bezruče určitě neztratila na atraktivitě, nepatří mezi příliš rušná místa. Lidé, kteří přicházejí do přírody relaxovat a odpočinout si od ruchu velkoměst, si tak rozhodně přijdou na své.

  • Rezervace Babí lom autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1918/191798.jpg
  • Skalní stezka v rezervaci autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1919/191811.jpg
  • Stezka po hřebeni Babího lomu autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/20/1919/191806.jpg