Referendum o odtržení Přízřenic a Dolních Heršpic je za dveřmi. Primátor Onderka přijel diskutovat

Brno - Brněnský primátor Roman Onderka (ČSSD) spolu se svými náměstky a šéfy jednotlivých odborů včera přijel přesvědčovat obyvatele Přízřenic a Dolních Heršpic, aby nehlasovali v nadcházejícím referendu o odtržení. Na debatu s představiteli města přišlo asi sto padesát lidí. Primátor jim sliboval záruky včetně šance být městskou částí.

Přízřenice a Dolní Heršpice jsou dnes součástí městské části Brno-jih. Nespokojení obyvatelé v čele se sdružením Samostatný jih upozorňují na to, že tyto dvě čtvrti s patnácti sty obyvateli tvoří menšinu městské části. Většina z jejích devíti tisíc obyvatel obývá čtvrť Komárov. A podle zastánců referenda místní radnice řeší převážně právě starosti Komárovských a na obyvatele částí na okraji zapomíná.

Referendum bude už tuto neděli. Obyvatelé dvou čtvrtí, v nichž část obyvatel volá po odtržení, včera vyčítali Onderkovi, že se začal o jejich problémy zajímat až pět dní před referendem. Primátor se bránil, že nemohl zasahovat, dokud se věc nezačala týkat celého města Brna a ne jen městské části. Chtěl prý mít také v ruce nějaké záruky.

Občané Hršpic a Přízřenic diskutovali s vedením Brna o odtržení (zdroj: ČT24)

„Přijel jsem s tím, že vám vezu řešení. Doufám, že toto řešení přijmete a podle toho se rozhodnete i v referendu,“ řekl na úvod debaty primátor.

Onderka včera obyvatelům Přízřenic a Dolních Heršpic doporučoval, aby hlasovali proti odtržení. Jako záruky toho, že nebudou svého rozhodnutí litovat, vyslovil primátor několik slibů. Radnice podle něj vymění s investorem jeho pozemky v městské části Brno-jih, konkrétně lokalitu Slunná louka, kde mělo vzniknout kontroverzní sídliště, za pozemky jiné. Smlouvu o budoucí směnné smlouvě včera schválili zastupitelé města Brna na svém jednání.

„Ty garance jsou jasně dány, zastupitelé svým rozhodnutím pozastavili změnu územního plánu. Já se domnívám, že odtržení by byla špatná cesta, lepší je se dohodnout,“ podpořil slova primátora starosta městské části Brno-jih Josef Haluza (ČSSD).

Onderka také přislíbil změnu územního plánu. Podle něj k ní zastupitelé včera udělali první krok. Zároveň si dal dvouletou lhůtu na splnění slibů, pokud zůstane i po volbách v čele Brna. Pokud prý sliby nedodrží, můžou se dotčení obyvatelů obou čtvrtí za dva roky sejít a bavit se o možnosti vyčlenit Přízřenice a Dolní Heršpice jako samostatnou městskou část.

„Je samozřejmě jasné, jak my doufáme, že referendum dopadne, vzhledem k tomu, že jsme jeho iniciátoři. Na této schůzce se nestalo ani neřeklo nic převratného kromě slibů, tak já doufám, že to dopadne dobře, ale to se samozřejmě uvidí v neděli,“ dodal mluvčí sdružení Samostatný jih Pavel Reich.

Vydáno pod