Korupční kauza tématem jednání znojemských politických špiček

Znojmo – Jak postupovat dál po korupčním skandálu na znojemské radnici, to dnes měly probrat místní politické špičky. Na starostou svolanou schůzka ale dnes v jednu hodinu dorazil pouze místostarosta Marián Keremidský (SPO), který sedí ve vedlejší kanceláři. Z jednání proto sešlo. Policie nyní stíhá pět lidí. Tajemník radnice Vladimír Krejčíř je už týden ve vazbě. Další čtveřice obžalovaných je stíhána na svobodě. Krejčíře měli uplácet a získávat tak milionové městské zakázky.

VHS plus Znojmo a Pozemní stavby Znojmo, to jsou firmy, které měly v posledních letech získávat od města nejvíc zakázek. Policie viní tajemníka Vladimíra Krejčíře, že šéfům těchto dvou firem k zakázkám pomáhal a za to si od nich bral peníze bokem. „Trestní stíhání bylo zahájeno pro úplatky, které v současné chvíli převyšují 100 tisíc korun,“ řekl Tomáš Foldyna, státní zástupce. Tajemník Vladimír Krejčíř je ve vazbě, aby neovlivňoval svědky a nemohl utéct do zahraničí. Na svou funkci už rezignoval. „Uvedl, že nechce dál komplikovat chod radnice,“ podotkl Petr Nezveda, starosta Znojma.

Ten je pod tlakem svých koaličních partnerů i opozice. Chtějí, aby svolal mimořádné jednání zastupitelstva a na něm vysvětlil své vazby na tajemníka Krejčíře. „Výstupem by měla být osobní odpovědnost pana starosty, jak je známo, on přivedl pana tajemníka na úřad,“ konstatoval Vlastimil Gabrhel, člen Okresního výkonného výboru ČSSD Znojmo.

Na svolání mimořádného zastupitelstva má starosta jednadvacet dní, po nezdaru dnešní schůzky je ale možné, že do voleb už vůbec svoláno nebude. „Rozhodnu o tom v nejbližších dnech. Kdo má jaký zájem o informace, se dnes jasně ukázalo. Nevím, jestli má v tuto chvíli smysl zastupitelstvo svolávat, hrozí totiž, že by se zvrhlo v předvolební exhibici, a to by nebylo důstojné,“ řekl Nezveda. Tajemník podle něj před třemi lety vyhrál standardní výběrové řízení. Už ve středu znojemští radní rozhodli, že zastaví drtivou většinu všech výběrových řízení, která probíhají, a vyhlásí nová. V těch bude rozhodovat nově sestavená komise.