Biskupové chtějí v roce 2013 zopakovat návštěvu papeže v Česku

Vranov u Brna - Papež by do tří let mohl znovu navštívit Českou republiku. Takové je alespoň přání České biskupské konference. Biskupové se dnes na svém 82. zasedání sešli ve Vranově u Brna a Benedikta XVI. by rádi uvítali na oslavách příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Ve Vranově u Brna, v prostorách Duchovního centra svatého Františka z Pauly, se na své tradiční zasedání sešla třináctka českých biskupů. Osobně je pozdravil i vzácný host, papežský nuncius Diego Causero. „Toto setkání je samozřejmě pro brněnskou diecézi čest, je to taková radost. Pro mě osobně má místo setkání i tu výhodu, že nemusím jet nikam daleko,“ řekl s úsměvem brněnský biskup Vojtěch Cikrle.

Biskupové se v debatě vrátili k loňské návštěvě papeže Benedikta XVI. Na listopad totiž naplánovali národní pouť do Říma, kde při generální audienci vyjádří papeži za jeho návštěvu poděkování. „Nezúčastní se jen členové katolické církve, ale i delegace českého státu, která chce za návštěvu rovněž vyjádřit poděkování,“ vysvětlil pražský arcibiskup a předseda České biskupské konference Dominik Duka.

Dominik Duka k programu zasedání biskupské konference (zdroj: ČT24)

V roce 2013 uplyne 1150 let od příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu. V rámci plánování oslav se dnes biskupové netajili smělým přáním - hlavu katolické církve by totiž chtěli do České republiky v rekordně krátké době dostat znovu. „Velké oslavy budou končit na Velehradě, budou mezinárodní a k bleskové návštěvě chceme proto pozvat i Svatého otce,“ dodal Dominik Duka.

Biskupové na svém zasedání probírali i otázky, které aktuálně hýbou českou společností. Kromě politické situace se tak dotkli například i tématu sexuální příručky do škol, kterou řada křesťanů v petici odsoudila.