Happening na Zelném trhu: Brňané postavili z pneumatik kopii kašny Parnas

Brno - Na Zelném trhu se dnes večer sešlo několik stovek Brňanů, aby vyjádřilo svůj nesouhlas s plánovanou výstavbou podzemních garáží. Jako formu protestu zvolili organizátoři akce happening, na kterém se výrazně podíleli i studenti z Fakulty výtvarného umění VUT. Ti vystavěli hned vedle barokní kašny Parnas kopii této historické památky ze 150 pneumatik.

Kašna z pneumatik měla připomenout, že se lidé obávají toho, že podzemní garáže ohrozí právě tuto unikátní památku, stejně tak jako komplex historických sklepů, které se teprve před nedávnem zrekonstruovaly a po třech letech práce by se na jaře měly otevřít veřejnosti.

Nejdříve vypadal projekt na soukromé podzemní garáže pod Zelným trhem jako dobrý nápad, jak vyřešit dlouhodobý nedostatek parkovacích míst v centru Brna. Rada města Brna proto v polovině července s návrhem na zjednodušené územní rozhodnutí souhlasila. Jenže zakrátko se proti projektu zvedla vlna odporu, a to jak z řad samotných brněnských politiků, tak nových občanských iniciativ. Investor stavby přitom všechny neustále ujišťuje, že garáže zásadně neovlivní architekturu náměstí a neohrozí kašnu ani podzemí. Odpůrci prý jen nemají dostatek informací a nechali se zmanipulovat laciným předvolebním tahem Strany zelených.

NO COMMENT - Happening odpůrců podzemních garáží na Zelném trhu (zdroj: ČT24)

„Parkování pod Zelňákem“ - téma do voleb

Jenže předvolebního taháku se chytilo více stran a projekt podzemních garáží pod Zelným trhem tak byl i hlavním tématem posledního zasedání zastupitelstva. Hlasovalo se o zastavení projektu. Pro ale byli nakonec jen zelení a lidovci. Přestože zástupci ODS dlouho tvrdili, že jsou také proti parkovišti, hlasovat o projektu veřejně odmítli. Nakonec padlo šalamounské řešení - o podzemních garážích bude řeč až po volbách. To by navíc měl být hotov i posudek Vysokého učení technického, který ale zaplatí investor.

Téměř šest desítek parkovacích míst má sloužit hostům vznikajícího luxusního hotelu a obyvatelům okolních domů. Viditelná bude pouze příjezdová rampa, ale i ta je trnem v očích kritiků. Podle znalce brněnského podzemí a autora rekonstrukce chodeb pod Zelným trhem  Aleše Svobody může stavba znemožnit zpřístupnění poloviny z asi 300 metrů podzemí, na kterém se pracovalo 6 let. Problém tkví podle něj v tom, že garáže jsou až v příliš velké blízkosti ke sklepům a pokud bude odebrána horina při budování garáží, změní se tlak na historické klenby a hrozí jim destrukce.

Petice, kterou doteď podepsalo 2800 lidí dál koluje Brnem. Investor si dál stojí za tím, že garáže historickému náměstí neublíží a vedení města před volbami nechce dát jasné stanovisko.