Třináct expertů se shodlo: tragédii spadlého stromu ve Zlíně se dalo předejít

Zlín - U Okresního soudu ve Zlíně znovu ožily vzpomínky na loňský tragický pád stromu, který smrtelně zranil dva školáky. Dnes odpoledne vypovídal hlavní autor obsáhlého posudku, na základě kterého jsou obžalováni tři pracovníci magistrátu. Rozsudek ani tentokrát nezazněl.

Ivo Divoký, Stanislav Pospíšilík a Přemysl Vyoral - šéf a dva jeho podřízení z odboru městské zeleně potřetí usedli na lavici obžalovaných. Po pětiměsíční odmlce pokračovalo hledání viny za smrt dvou chlapců sražených mohutným stromem.

Celé odpoledne vypovídal znalec Jaroslav Simon z Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity. S přispěním dalších dvanácti expertů sepsal posudek, na jehož základě hrozí úředníkům 3 až 10 let vězení. Zoufalý stav kořenů podle něj sice maskovala chybně navezená hlína, riziko ale dlouhodobě signalizovaly suché větve, barva listí, sklon kmene, dutina v něm, hniloba a další skutečnosti. Poznat je by prý měl každý absolvent střední odborné školy.

Reportáž Luboše Dostála (zdroj: ČT24)

„Chtěl bych říct, že každý, koho se tato kauza dotkla, to musí cítit se smutkem a neštěstím v duši, protože nikdo nebude odcházet odsud spokojený a šťastný, ať už ten soud dopadne jakkoli,“ řekl novinářům Jaroslav Simon.

Posudky si protiřečí, obhajoba proto chce vypracovat další

Na rozdíl od profesorova posudku sepsaného pro policii jiné posudky, zadané městem, hovoří ve prospěch obžalovaných. Oni sami vinu odmítají s tím, že strom vypadal zdravě. „Ty znalecké posudky se trochu liší, každý je trochu jiný, v každém je něco jiného. S ohledem na tuto skutečnost budeme navrhovat revizní posudek ústavu. Nic jiného nám v tuto chvíli nezbývá. Ten by to měl zastřešit a sjednotit,“ prohlásil jeden z obhájců Pavel Omelka. Soudkyně hlavní líčení odročila na 1. prosince.

„Já osobně bych si přál, aby toto projednávání přispělo k tomu, že můžeme v naší zemi, v našich městech žít mezi stromy, že nedojde k žádnému překotnému účelovému kácení stromů. Ale zároveň že se těm stromům budeme věnovat tak, aby se maminka s kočárkem nemusela bát jít do parku,“ uzavřel soudní znalec Simon.

Pád stromu ve Zlíně si vyžádal dvě oběti

Asi 20 metrů vysoký pajasan žláznatý se zřítil 22. ledna 2009 nedaleko zastávky MHD na několik lidí, dva dvanáctiletí chlapci utrpěli smrtelná zranění. Obžalovaní vzhledem ke svému vzdělání, znalostem a funkci údajně mohli tragédii zabránit. Podle policie z odborných posudků a vyšetřování vyplynulo, že zaměstnanci magistrátu nepřijali včasná a dostatečná opatření, kterými měli tragickému pádu stromu předejít. Obžalovaní vinu od začátku řízení popírají, nad neštěstím i osudem jeho přímých účastníků vyjádřili lítost.