Koaliční smlouva pro Brno je dohodnutá

Brno - Na stranických sekretariátech brněnské ČSSD a ODS už se vybírají plnicí pera pro podpis koaliční dohody. Dnes dopoledne se naposledy sešly vyjednávací týmy obou stran, aby doladily detaily dohody o společném čtyřletém vládnutí na brněnském magistrátu.

„Odcházíme spokojeni, naše připomínky koaliční partner akceptoval a zítra by měla být smlouva připravená k podpisu,“ řekla České televizi krátce po jednání předsedkyně klubu zastupitelů ODS Jana Bohuňovská. Konečnou verzi koaliční smlouvy musí ještě schválit zastupitelské kluby obou stran. „Nevím, co by se muselo stát, aby smlouvu neodhlasovaly,“ uvedla Bohuňovská.

Kromě záležitostí typu přestavby brněnského železničního uzlu nebo výstavby nových parkovacích domů, na nichž mezi ODS a ČSSD panuje shoda, řeší smlouva i některé spornější body – například reformu zdravotnictví ve městě či místo pro novou halu, kterou ODS prosazuje opět za Lužánkami, kdežto ČSSD v lokalitě zvané „Západní brána“.

Opozice nezahálí, strany budou spolupracovat

Zatímco jednání mezi ČSSD a ODS pokročila do fáze „už je ruka v rukávě“, nezahálí ani opoziční strany. Na soukromé schůzce se potkala lídryně kandidátky TOP 09 Irena Matonohová s jedničkou lidovců Danielem Rychnovským. Ten nabídl Ireně Matonohové jakousi „antikoaliční smlouvu“, v níž by si domluvili společný postup v zastupitelstvu města.

„Některá zastupitelstva mají téměř dvě stovky bodů, tak bychom si třeba oborově rozdělili, které body jaká strana nastuduje a bude připomínkovat,“ načrtl jednu z možností spolupráce v opozici Rychnovský. „Vzali jsme si čas na rozmyšlenou. Potřebujeme si práci v zastupitelstvu nejprve “osahat„ a pak se rozhodneme,“ reagovala Matonohová.

V ODS klid, aspoň navenek

Ostrá výzva předsedy jihomoravské ODS Jiřího Kadrnky k odstoupení šéfa brněnské buňky strany Pavla Blažka a s ním celé oblastní rady vyznívá zatím naprázdno. Oba straníci si jen podle informací České televize vyměnili své postoje v dopisech, jejichž obsah nechtěl ani jeden z nich nijak komentovat. „To jsou skutečně interní záležitosti, nic k tomu neřeknu,“ odpověděl na dotaz směřující ke znění dopisů Kadrnka. Informace o nějaké „rebélii“ uvnitř ODS nejsou.

Drobný naschvál ale možná zažijí zastupitelé města Brna na ustavujícím zasedání ve čtvrtek. Podle některých zdrojů se zřejmě jedna z opozičních stran chystá navrhnout na post primátora Roberta Kotziana a pak bude sledovat reakce a hlasování.

Kandidát ČSSD Roman Onderka ale může být zcela klidný. Jak se nám dnes podařilo zjistit, svůj hlas jsou mu připraveni dát i zástupci Strany zelených a KSČM. „Bude to jen hlas primátorovi, protože Romana Onderku považujeme za kvalitního primátora. Jinak ale koalici nepodpoříme,“ řekl šéf zelených Martin Ander. Podobný postoj má i klub KSČM. 

Program zastupitelstva bude o dva body širší

Ustavující zastupitelstvo města Brna začne ve čtvrtek v 9 hodin. Kromě tradičních bodů, jako jsou sliby zastupitelů, volba primátora, náměstků či radních, přibyly další dva. Zastupitelé budou hlasovat o odvolání dosavadních zástupců radnice v městských společnostech a ve firmách, kde má město menšinový podíl.

O své posty tak například přijdou dosavadní náměstek primátora Martin Ander (SZ), který byl členem správních orgánů Brněnských komunikací a Dopravního podniku města Brna, jeho stranická kolegyně Jana Drápalová, která předsedala představenstvu v SAKO, nebo Daniel Rychnovský (KDU-ČSL), jenž seděl v představenstvu Veletrhů Brno. Stranické kluby pak navrhnou své kandidáty na jednotlivé posty, a kdo nakonec bude město zastupovat v uvedených firmách, rozhodne Rada města příští týden. Praxe je většinou taková, že lidé z vedení města obsadí představenstva a zástupci opozice dozorčí rady.

  • Daniel Rychnovský- náměstek primátora města Brna autor: TS Brno, zdroj: TS Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1517/151645.jpg
  • Jiří Kadrnka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2076/207506.jpg
  • Martin Ander (SZ) náměstek primátora autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1751/175032.jpg