Nové jízní řády posílí regionální spoje i městskou dopravu

Brno - Neděle 12. prosince je celostátním termínem změn jízdních řádů. Změny nastanou v městské dopravě většiny jihomoravských měst, ale i v regionální vlakové a autobusové dopravě. Integrovaný dopravní systém navíc bude rozšířen i o některé obce Olomouckého kraje. K částečným změnám dochází i u jízdních řádů městské hromadné dopravy. Cenové tarify se se změnou jízdních řádů nemění.

Změna jízdních řádů v Brně

Univerzitní kampus:

linky 25, 26, 27, 61

Zrušení obratiště Merhautova na ulici Provazníkově:

linky 45, 46, 55, 56, 66

Okružní linky na severo-východě:

linky 44, 53, 84

Spojení Židenic a Černovic:

linky 64, 74

Ečerova - Kamechy:

linky 52, 54, 68

Nová linka do Medlánek a Řečkovic:

linka 65 - vlakové linky S1 a S3

Změny jízdních řádů MHD v Brně

Změny v jízdních řádech (zdroj: ČT24)

„Posílíme dopravu do oblasti univerzitního kampusu, což bude spočívat ve zvýšení počtu spojů linky 25 především v dopoledních hodinách a v odpoledních zpět do centra,“ uvedl vedoucí dopravního odboru Dopravního podniku města Brna (DPMB) Jan Seitl.

Univerzitní kampus se navíc má dále rozšiřovat a současná trolejbusová doprava, která vede i kolem Fakultní nemocnice v Bohunicích, rozhodně nepojme všechny cestující.

„Tramvajová doprava by tento problém vyřešila. Není možné donekonečna nasazovat další autobusy a trolejbusy. Věřím tomu, že do deseti let se dočkáme realizace,“ shrnul ředitel DPMB Bedřich Prokeš.

Změny nastanou i v regionální dopravě

Nové jízdní řády mohou cestující očekávat v železniční a regionální autobusové dopravě, ale i městských doprav v dalších osmi městech Jihomoravského kraje. Jde o Adamov, Blansko, Břeclav, Hodonín, Kyjov, Mikulov, Vyškov a Znojmo.

Změny v regionální dopravě

Hrušovany u Brna - Brno - Kuřim - Tišnov

linka S3 každých 15 minut

Tišnov - Kuřim - Kr. Pole - pr. zóna Slatina

přestupy v Brně Židenicích - návaznost autobusových linek

Znojmo - Brno

Linka 108

Brno - Pohořelice - Laa

Byla prodloužena linka 104

Do Integrovaného dopravního systému Jihomoravského kraje se navíc nově zapojí další obce z Olomoucka: Niva, Otinoves a Drahany.

Tarify IDS JMK se od 12. 12. 2010 nemění a cestující budou moci využívat jízdenky tak, jak byli zvyklí. Jízdenky je možné zakoupit na železničních stanicích, u řidičů regionálních autobusů, v automatech a prodejnách DPMB.