Lesníci opět lidem nabízejí stromky, aby je nekradli

Blanensko/Valašské Meziříčí - Jak zabránit lidem, aby kradli v lesích stromky a dělali škodu? Lesníci z Blanenska na to mají svůj vlastní recept. Stromky před Vánocemi sami vyberou a vyřežou a prodávají je lidem za symbolickou cenu. Těm pak krádeže nestojí za námahu. I tak se ale každý rok najde pár jedinců, kteří bez kradeného stromku nemají Vánoce. Ve Valašském Meziříčí zase umožnili lidem vybrat si vánoční stromek na speciální plantáži.

Dva týdny před Vánocemi je v lesích rušno. Stromky, které tam několik let vyrůstaly, padají k zemi jeden za druhým. Přišel čas, kdy lesníci takzvaně vychovávají porosty.

„Každý rok sázíme zhruba čtyři tisíce smrčků na hektar a po těch sedmi až deseti letech přijde polovina ven, každý druhý se vyřezává, aby docházelo k lepšímu zakořenění a nedocházelo k vývratům při větrné kalamitě,“ vysvětlil lesník Zdeněk Nečas, pracovník Školního lesního podniku Křtiny. Hajný Václav Kalinec z Bukovinky, který hospodaří nedaleko v Lesích ČR, má před Vánocemi také nakvap: „Chystám se vyřezat asi tři sta smrčků, ale hodně záleží na povětrnostních podmínkách, protože to mnohdy není žádná sranda je z toho lesa dostat, a pokud jsou zasněžené, tak je vůbec vybrat.“

Kromě výchovy porostu má vyřezávání stromků  před Vánocemi ještě další účel - zabránit lidem, aby se do lesů vydávali na vlastní pěst a dělali v nich škodu. „Dělám to hlavně proto, abych zabezpečil dostatečné množství stromků pro občany, kteří bydlí ve vesnicích v katastru mého revíru, a nedával jim záminky chodit do lesa si stromek uříznout a tím páchat škody na lesních porostech,“ potvrdil Václav Kalinec.

Stromky lesníci prodávají za pakatel – lidem se tak nevyplatí chodit do lesů načerno. „Stromky navíc prodáváme laciněji než supermarkety a každému se vyplatí koupit ho spíš u lesníka na vesnici než někde u supermarketu,“ podotkl Zdeněk Nečas. Smrček od lesníka tak vyjde podle výšky od devadesáti do tří set korun. Přesto se najdou takoví, kteří by bez ukradeného stromku neměli Vánoce. „Existuje určitá vrstva lidí, kteří považují krádež stromku za nějaký sport a musí si ho ukrást, i kdyby na něm lesník seděl,“ potvrdil lesník Zdeněk Nečas.

Zloděj se tak ale může snadno vytrestat – to když si domů odnese stromek, který před tím lesníci ošetřili speciálním nátěrem. Když potom svůj úlovek přinesou dovnitř do tepla, stromek začne nepříjemně zapáchat a zloději nezbývá, než jej vyhodit. Vydávat se do lesů před Vánocemi je navíc zbytečný risk – lesníci si v tu dobu svůj rajon hlídají, a pokud chytnou zloděje za ruku, lup se mu rozhodně nevyplatí. Za kradený stromek může zaplatit až pět set korun pokuty.

Valašské Meziříčí zapovědělo lidem vstup do městských lesů

Problémy se zloději vánočních stromků už léta neznají ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku. Také tentokrát před Vánocemi radnice vyhlásila přísný zákaz vstupu do městských lesů. Lidé si zelený symbol Vánoc mohou přijít vybrat na speciální plantáž. Uřezané mladé stromky anebo špičky těch vzrostlejších představují pro lesníky už jenom nepříjemnou vzpomínkou.

„Zákaz vstupu do mladých lesních porostů v Městských lesích Valašské Meziříčí platí tak jako každý rok od prvního prosince až do Štědrého dne,“ potvrdil lesník Václav Grossmann. Zapovězené cesty brázdí vůz strážců lesa. V kontrole dodržování zákazu se střídají s městskými strážníky. Pokuta za porušení vyhlášky se ve správním řízení může vyšplhat až na třicet tisíc korun.