Brno couvá z projektu podzemních garáží pod Zelným trhem

Brno - Kontroverzní projekt podzemních garáží pod historickým náměstím v centru Brna, které chtěl stavět soukromý investor, dnes zřejmě pohřbilo vedení města. Rada města Brna totiž stáhla souhlas s jednodušeným územním řízením na stavbu. V praxi to znamená, že celý proces se stává pro investora administrativně mnohem složitějším. Navíc s nejistým výsledkem. Proti garážím se vyslovila minulý týden i vědecká rada ředitelky Národního památkového ústavu Naděždy Goryczkové.

Včera přišli aktivisté požádat zastupitele, aby se projekt podzemních garáží rovnou škrtl. Vypadá to, že radní města dnes skutečně zatroubili na ústup a svůj souhlas na zrychlené řízení vzali zpět. Investor by tak musel projít veřejným projednáváním projektu a musel by získat další souhlas od města, aby mu náměstí pronajal. „Je na investorovi, zda vůbec bude v přerušeném územním řízení pokračovat,“ řekl po jednání rady náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD).



S garážemi na Zelném trhu přitom ještě v minulém volebním období souhlasili tehdejší brněnští radní. Podle pozdějšího vyjádření některých z nich však neměli úplné informace, a mnozí z nich proto pohled přehodnotili.

Náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil (ČSSD) k znovuprojednání projektu zastupitelstvem (zdroj: ČT24)

Projekt odsoudilo několik občanských sdružení, 5000 podpisů pod peticí i památkáři. Podle odpůrců i památkového ústavu hrozí, že výstavba naruší historické sklepení, barokní kašnu Parnas i samotné náměstí. Podle památkářů je záměr nepřijatelný z důvodu ochrany urbanistického, uměleckého, architektonického a archeologického dědictví.