Odvezl dceru bez vědomí matky do Dominikánské republiky. Dostal podmínku

Blansko – Otec, který dceru bez vědomí matky odvezl v září do Dominikánské republiky, dostal od blanenského soudu dvouletý podmínečný trest. Po dívce, která byla nezvěstná téměř dva měsíce, pátrala policie, Interpol a na vlastní pěst i matka. Otci za poškození cizích práv hrozilo až dvouleté vězení, soud však zohlednil jeho dosavadní trestní bezúhonost.

„Otec se k činu doznal a litoval ho, proto soud rozhodl o mírnějším trestu,“ uvedla soudkyně Michaela Zummerová. Rozhodnutí soudu ještě není pravomocné.

Rodiče se rozváděli a na základě předběžného rozhodnutí soudu se o tříletou dívenku měla starat matka. Otec si ji směl jednou týdně vzít. Když si pro dívenku v sobotu 11. září přišel, všechno se zdálo v pořádku. Večer ale holčičku nevrátil a matka okamžitě zavolala policii. „Okamžitě jsme vyhlásili pátrání a ještě ten večer se podařilo zjistit, že oba odletěli z Frankfurtu do Dominikánské republiky,“ uvedla dříve blanenská policejní mluvčí Iva Šebková.

Matce dívky se podařilo zjistit, kde se dcerka s otcem nachází, a proto se do Dominikánské republiky vydala sama. Na cestě ji zastihla zpráva, že Interpol dívenku našel. „Dcera mi říkala, že tatínek ji asi chtěl vzít na prázdniny. Ona mu ale odpověděla, že nechce nikam jet. A on jí řekl: Ale chceš,“ popsala matka. Několikahodinové odloučení se protáhlo na necelé dva měsíce.

Je to únos, tvrdí Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí

Soud potrestal otce za poškození cizích práv, Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí má na případ jiný názor. „Otec porušil právo matky pečovat o dítě a podle mého názoru došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu únosu dítěte,“ potvrdil ředitel Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí Zdeněk Kapitán. Podle něj není pochyb o traumatu, které utrpěla matka, když o dítěti dva měsíce nic nevěděla. Nejhorší zážitky zanechalo nechtěné cestování na samotném dítěti.