Farníci vybrali přes milion na rekonstrukci kazatelny

Bystřice nad Pernštejnem - Dárek v podobě zrekonstruované kazatelny čeká na všechny věřící v kostele sv. Vavřince v Bystřici nad Pernštejnem. Protože na opravu památek nejsou ve státních a obecních pokladnách peníze, vybrali farníci vlastními silami mezi věřícími přes milion korun, aby původní - přes tři sta let neopravovaná barokní část interiéru - dostala konečně nový kabát. Restaurátoři finišují s výměnou prohnilých a popraskaných dílů, aby se už na Štedrý den všechno lesklo novotou.

Šest metrů vysoká kazatelna v kostele sv. Vavřince pamatuje staletí. Barokní podobu jí vtiskl při přestavbě v roce 1751 František Josef Hamba. Od těch dob se ale reliéfním částem výzdoby: andělíčkům, plastikám světců či postavě Jana Křtitele, nedostalo omlazovací kúry. Některé části soch zmizely, jiné zničili červotoči. Věřící se proto rozhodli, že vezmou věc do svých rokou. Během dvou let vybrali ve sbírce přes milion korun, za který byla kazatelna opravena.

„Byla to nejvíce poškozená část interiéru kostela. Jsem rád, že po roce můžeme na Vánoce sundávat lešení. Získali jsem nějaké peníze z dotací, ale je to především dárek farníků, který si nadělili oni ve sbírce sami,“ poděkoval všem věřícím farář Karel Rozehnal.

Věřící vybrali přes milion na opravu kazatelny (zdroj: ČT24)

„Oproti tomu, jak to předtím vypadalo, je to teď nádherné,“ uvedl jeden z farníků čekající na mši. Jeho slova potrvzuje i jeho kolegyně: „Byla to mravenčí práce, ale určitě to udělá radost hodně lidem. I další generace to určitě ocení.“

Restaurátory přitom nečekal lehký úkol, mnoho dřevěných částí kazatelny uhnilo nebo upadlo. Musel se tak dopátrat původní vzhled z 18. století.

„Obnova kazatelny spočívala i v tom, že se dohledávaly jednotlivé díly, které již dříve odpadly. Různé artefakty byly například dopátrány v místním muzeu,“ uvedl za Národní památkový ústav Zdeněk Musil.