Obchody mají o Vánocích žně, charita hlásí propad

Brno - Nákupní centra praskají ve švech a obchodníci odhadují výši tržeb s obdobím před hospodářskou krizí. Spokojeností se netají ani trhovci na náměstích po Brně, jejichž výdělek dosahuje každoročně stejných výsledků bez ohledu na finanční situaci lidí. Výrazný propad tak hlásí pouze charita. Částka vybraná ve vánoční sbírce na náměstí Svobody nedosahuje ani zdaleka výtěžků z minulých let.

Zlepšující se ekonomickou situaci obyvatel Jihomoravského kraje poznávají i nákupní centra, ve kterých není před svátky k hnutí. Obchodníci se shodují, že nejtěžší časy hospodářské krize jsou už za námi a lidé začínají znovu utrácet.

„Minulá období byla poznamenána hospodářskou krizí. Tento rok máme poprvé pocit, že krize ustupuje a lidé začínají vydávat více peněz za nákupy. Předběžný odhad je, že vánoční sezóna by mohla být o deset procent lepší než v minulém roce,“ uvedl ředitel Galerie Vaňkovka v Brně Martin Kondrát.

Ředitelka Červeného kříže v Brně Ivana Holásková (zdroj: ČT24)

S letošním prodejem jsou spokojeni i trhovci s jídlem a řemeslnými výrobky po brněnských náměstích.

„Prodáváme úplně stejně jako v minulých letech. Nevím, jestli je to sortimentem, protože prodáváme šály a čepice, ale my jsme pokles v prodeji nezaznamenali,“ uvedla v jednom ze stánků Larisa Altarac. Její slova potvrzují i prodejci medoviny. „Tržby byly letos hodně dobré. Jsem spokojený. Byl jsem zde i v minulých letech a je to srovnatelné,“ uvedl Václav Neřád. Oba prodejci přitom shodně konstatují, že čím je větší zima, tím je i lepší prodej.

Pokles hlásí jen charita

Parodoxně tak v situaci, kdy lidé začínají podstatně víc utrácet, jsou jedinými, kdo hlásí výrazný propad, dobročinné sbírky a charity. Například pod brněnským Vánočním stromem vybere Červený kříž každoročně téměř milion korun. Letos jsou ale čísla výrazně nižší.

„Letos je sbírka o něco nižší. Možná až o třetinu, ale jsme nesmírně rádi, že nám lidé stále zachovávají přízeň a že do sbírky pro Červený kříž peníze dávají. Obzvláště v době, kdy těch sbírek je velká spousta a na občany dolehla finanční krize,“ uvedla ředitelka Červeného kříže v Brně Ivana Holásková.

Podle Lidových novin hlásí propad i ostatní brněnské charity - Armáda spásy u svých „zvonících červených kotlíků“, ale i Diecézní charita v Brně. Jediná Tříkrálová sbírka začátkem kalendářního roku tak vynesla více než loni.