Ohňostroj hned po půlnoci? Jen v Břeclavi, další města s ním počkají na večer

Jižní Morava - Radnice na jihu Moravy se připravují na oslavy Nového roku. Profesionální ohňostroj o silvestrovské půlnoci ale bude jiskřit jen v několika málo městech. Většina radnic plánuje pomocí pyrotechniky oslavit rok 2011 až první lednový večer. Prý proto, aby si ho mohly užít i děti.

První okamžiky nového roku přivítá ve většině jihomoravských měst jen amatérská pyrotechnika. Profesionální ohňostroj se totiž na obloze rozzáří až 1. ledna večer. Tak tomu bude například po roční pauze v Blansku. „Letos prvního ledna ohňostroj nebyl, protože se na to kvůli krizi peníze v rozpočtu nenašly. Letos se ale podařilo vyčlenit na tuto akci padesát tisíc korun,“ řekl starosta Blanska Lubomír Toufar (ČSSD). Stejně tak tomu bude například i v Kuřimi.

První ohňostroj odpálí v Břeclavi

Mluvčí brněnského magistrátu Soňa Haluzová o novoročních oslavách v Brně (zdroj: ČT24)

Výjimkou je například Břeclav, kde s odpálením ohňostroje čekat nebudou a lidé si ho užijí hned v prvních minutách roku 2011. Oslavy tam ale budou skromnější než loni. „Ze sto čtyřiceti tisíc jsme částku vyčleněnou na silvestrovské oslavy snížili na devadesát tisíc. Ohňostroj nebude v takovém rozsahu jako byl loni a ani doprovodný program nebude tak bohatý,“ vysvětlil místostarosta Břeclavi Miloš Petrů (KDU-ČSL).

Ohňostroje na jižní Moravě

Adamov - 2. ledna večer
Brno - 1. ledna večer
Blansko - 1. ledna večer
Kuřim - 1. ledna večer
Břeclav - první vteřiny roku 2011
Znojmo, Vyškov - bez ohňostroje

O tom, že připravit profesionální novoroční ohňostroj je pořádná dřina, ví své ohňostrůjce Josef Kachlík, který chystá světelnou show už několik let pro Adamov na Blanensku. Letošní ohňostroj odpálí až 2. ledna přesně v 19 hodin z Alexandrovy rozhledny. „Příprava desetiminutového ohňostroje mi trvá šedesát až sedmdesát hodin,“ prozradil Kachlík, který se při své práci neobejde bez pořádné dávky fantazie a důkladné přípravy. „Je potřeba si to všechno pořádně promyslet, sepsat a nakreslit. Aby byl výsledný efekt co nejlepší, je nutné dodržet určitá pravidla. Jako například, že modré a bílé střely nemohou následovat po sobě, protože by ve výsledku modrá barva úplně zanikla,“ vysvětlil ohňostrůjce.


 
Nad Brnem zazáří ohňostroj za 300 tisíc

Nejvelkolepěji pojalo novoroční oslavy již tradičně Brno. Ohňostroj za 300 tisíc korun ozáří nebe nad Špilberkem 1. ledna v 18 hodin. „Ohňostroj se odehraje pod názvem V novoročním rytmu a bude s hudebním doprovodem,“ řekla mluvčí brněnského magistrátu Soňa Haluzová.
 
Světelné přehlídky se ale nedočkají lidé ve Vyškově nebo Znojmě. „Na náměstí o půlnoci probíhají jen přátelská setkání bez velkých organizovaných oslav a bez ohňostroje,“ řekl starosta Znojma Zbyšek Kaššai (ČSSD). Ne, že by radnice chtěly za každou cenu šetřit, ohňostroj si ale údajně schovávají na vzácnější příležitosti.