Ženy z Uherskohradišťska na kurzech objevují kouzlo starých řemesel

Uherskohradišťsko - Poslední dny roku využila většina lidí k lyžování nebo lenošení. Ženy a dívky ze samot v okolí Vyškovce na Uherskohradišťsku ale celou dobu pilně pracovaly. Na kurzech se snaží vzkřísit umění půvabné kopaničářské výšivky a další umírající řemesla. Kromě zábavy jim setkávání pomáhají poznat své sousedy a těm nejšikovnějším mohou pomoci přivydělat si nějakou korunu.

Krajina Moravských Kopanic je v zimě drsná, ale přesto nádherná. Hluboké lesy, všude kopy sněhu a domy rozeseté daleko od sebe. Jejich trvalé i sezónní obyvatelky teď poznávají sebe a zároveň tradice, které se tu zrodily a dávno vytratily do tmy muzejních depozitářů. Scházejí se v jedné z dřevěných chalup a v jejich šikovných rukách teď ožívají například typické kopaničářské výšivky.

Odhalit tajemství výroby jim pomáhají útržky staletých vzorů, a to s pomocí  specialistky ze strážnického skanzenu Marie Bakalíkové. „To nádherné do nich dali naši předkové ze sebe,“ řekla o starých krajkách Bakalíková. „Obyčejný režný materiál ozdobili výšivkou a vznikl sváteční kroj. Samozřejmě se dědil a nosil až do roztrhání.“

Iniciátorka Lenka Švejnohová o řemeslnných kurzech (zdroj: ČT24)

Kopaničářské výšivky

Výšivky překvapují jemností a bohatostí. Mají symbolizovat drobná pole a pestré louky z ptačí perspektivy. Základní červenou a černou doplňuje pestrá škála dalších používaných barev.

„Bydlím tady od dětství a mrzí mě, že už se na toto umění zapomíná. Chtěla bych se k tomu vrátit,“ prozradila účastnice kurzů, rodačka z Vyškovce Martina Sedlačíková. „Jsem úplný začátečník, jde mi to nejpomaleji,“ přiznala se smíchem Anežka Konečná z Brna. Do Vyškovce jezdí na chalupu. „Je nutná trpělivost, ale baví mě to,“ dodala.

Na kurzech oprášily i kolovrat

Další příklad zapomenuté a znovu objevené dovednosti – pletení pracovních rukavic z pravé ovčí vlny. Slečny a dámy ji ale nejprve musí upříst na kolovrátku. Při práci se baví a zpívají, takže práce jde všem pěkně od ruky.

„Smyslem celé akce je hlavně stmelit tuto komunitu, protože ve Vyškovci, kde není žádné kulturní středisko, je velice složité se scházet,“ vysvětlila iniciátorka kurzů Lenka Švejnohová ze Základní organizace Českých ochránců přírody (ZO ČSOP) Moravské Kopanice.

Ze zábavy se může vyklubat i slušný přivýdělek

Obyvatelům moravsko-slovenského pohraniční postiženého až čtyřicetiprocentní nezaměstnaností by stará řemesla mohla navíc přinést přivýdělek. Ty nejschopnější snad i obstojně uživit. „Máme určitou vizi, že bychom mohly zpracovávat vlnu a přímo na místě z toho dělat domácí výrobky, například rukavice, kalhoty pomocí plstění, vesty,“ vysvětlila Lenka Švejnohová.

Nejbližší příští kurzy se uskuteční v lednu v jiné chalupě. Určené budou tentokrát spíše pro pány. Účastníci se naučí třeba plést koše anebo pracovat s tesařskou sekerou - širočinou.