Brno má moderní židovské infocentrum

Brno – Moravská metropole má novou turistickou atrakci. V Brně-Židenicích vzniklo nové židovské turistické informační a kulturní centrum. Přibližuje historii židovského národa nejen ve městě, ale zprostředkovaně i na celé jižní Moravě. Otevírá tak židovskou kulturu širšímu povědomí. Díky svému technologickému vybavení se stalo židovské centrum jedním z nejmodernějších u nás.

Židovský hřbitov existuje v brněnských Židenicích už od roku 1852. Teď v jeho prostorách vzniklo nové informační centrum, kde se mohou návštěvníci dozvědět mnoho zajímavých informací o židovské kultuře celé jižní Moravy. „Brněnská židovská obec si je vědoma toho, že pokud chce čelit negativním jevům ve společnosti, které jsou obráceny proti menšinám a národům, tak musí zveřejnit a zpřístupnit svou tradici, kulturu i své náboženství,“ vysvětluje jeden z iniciátorů infocentra Pavel Špunar.

Pro návštěvníky jsou zde připraveny informační brožury, počítač připojený k internetu, kde jsou k nahlédnutí stránky židovského hřbitova a digitálně zmapovaný celý hřbitov. „Návštěvníci si mohou v recepci půjčit audioprůvodce o velikosti mobilního telefonu. V něm je nahrán v pěti jazycích osud všech významných osobností, které jsou na hřbitově pohřbeny. Lidé se tak mohou procházet po hřbitově nebo si sednout na lavičku a vyslechnout si příslušný komentář,“ uvádí Pavel Špunar.

Reportáž Zuzany Janákové (zdroj: ČT24)

Podobné informace poskytuje taky audiovizuální panel, který je umístěný před infocentrem. Kromě životopisů známých osobností pohřbených na hřbitově na něm návštěvníci najdou vyznačeny i památky jižní Moravy a jejich historii. Celý projekt přišel na tři miliony korun a zájemci se mohou do nového infocentra přijít podívat zdarma každý den kromě soboty.