Inspekce nás šikanuje, stěžují si „Templáři“

Brno - Důvodem k tvrzení Templářských sklepů je skutečnost, že společnost dosud nezískala pověření k provádění laboratorních zkoušek. A to i přes to, že podle zaměstnance, který laboratoř testoval, bylo vše v pořádku a návrh s pozitivním stanoviskem byl předán k podpisu řediteli SZPI Jakubu Šebestovi. Ten ale podle „Templářů“ s podpisem dokumentu zbytečně otálí.

"Přestože laboratoř vinařského družstva Templářské sklepy Čejkovice pro rok 2011 splnila všechny podmínky pro vydání pověření Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) k provádění laboratorních rozborů pro účely hodnocení a zatřiďování vína, doposud jej nezískala. Naopak ostatní konkurenční laboratoře pověření získaly včas před koncem roku 2010, aby od letošního 1. ledna mohly plynule pokračovat v provozu. Bezdůvodný krok ústředního ředitele SZPI Šebesty je dalším v řetězci šikanózního jednání vůči

Templářským sklepům. Laboratoři Templářských sklepů Čejkovice bylo v uplynulých dvou letech pověření SZPI vydáno. Pro rok 2011 opět splnila všechny podmínky, a přesto pověření SZPI doposud vydáno nebylo," shrnuje podstatu sporu mluvčí sklepů Svatopluk Bartík.

Ředitel SZPI Jakub Šebesta (zdroj: ČT24)

Templářské sklepy jsou nedůvěryhodné, říká Šebesta

Ředitel SZPI Šebesta potvrzuje, že pověření inspekce nevydala, přestože jejich laboratoře vyhověly. „Pověření laboratořím dáváme pro účely zatřiďování vín komisí SZPI. Chování sklepů mi nedává záruku, že by se jednalo o důvěryhodného partnera,“ obhajuje Šebesta svůj postup.

Vyjádření ředitele SZPI Jakuba Šebesty

Chování Templářských sklepů mi nedává záruky, že by se jednalo o důvěryhodného partnera

Absence pověření nemá podle Templářských sklepů vliv jen na samotnou firmu, ale dotýká se i dalších vinařů z Čejkovic a okolí, kteří se na laboratoř obracejí. Od začátku roku musí svoje laboratorní vzorky vozit do jiných, vzdálenějších laboratoří, což pro ně znamená zbytečnou ztrátu času a vyšší výdaje na dopravu. Jen vloni uskutečnila podle Bartíka laboratoř Templářských sklepů více než 800 externích rozborů a několik dalších stovek pro vlastní podnikatelskou činnost. 

Spor „Templářů“ s inspekcí trvá už několik týdnů

Celý spor začal 16. listopadu, kdy inspekce zveřejnila zprávu, že Templářské sklepy nakoupily více než tunu hroznů neznámého původu a použily je k výrobě více než milionu litrů vína. Hrozny Templářské sklepy koupily od brněnské společnosti BJ VITIS, která je předtím nakoupila od další brněnské firmy DOAL STAV. Na vinicích, ze kterých měly hrozny pocházet, se ale podle inspekce v daném roce nic neurodilo nebo víno pěstitelé prodali někomu jinému či použili pro vlastní spotřebu.

Templářské sklepy se brání tím, že původ vína prověřovaly prostřednictvím on-line registru vinic ministerstva zemědělství. „Provádíme největší počet těchto prověření. Tento způsob funguje šest let,“ tvrdí ředitel sklepů Pavel Pastorek.