Okradení důchodci: zloděj tvrdil, že nese přeplatek za elektřinu

Vyškovsko – Dva případy okradených důchodců řeší policisté na Vyškovsku. Oba mají společný průběh - zloděj se do domu vloudil pod záminkou, že je z energetické společnosti a nese přeplatek za loňský rok. Vždy odlákal pozornost a připravil člověka o peníze schované třeba v hrnečku v kuchyni. Důvěřivou seniorku podvodník okradl o šest tisíc korun, které schovávala v kredenci. Policie vyzývá, aby si zejména starší lidé dávali pozor. Na celé jižní Moravě jsou podobných případů desítky.

V Neslovicích a Drnovicích na Vyškovsku se zloděj vloudil do domu pod falešnou záminkou vrácení přeplatku za elektřinu. „Požádal o rozměnění pětitisícové bankovky, aby mohl přeplatek vrátit. Poškození šli a peníze přinesli. Tak zloděj zjistil, kde mají lidé uložené peníze,“ popsala vyškovská policejní mluvčí Alice Navrátilová.

Pak zloděj oznámil, že ještě vyzkouší funkčnost zásuvek. Důchodkyni poslal do vedlejší místnosti, aby kontrolovala, zda nebude nabíječka na mobil v zásuvce jiskřit. „Řekl mi, že kdyby to začalo jiskřit, ať hned zavolám. Čekala jsem hodně dlouho. Když jsem se za ním pak šla podívat, byl pryč,“ zoufala si seniorka, která si přála zůstat v anonymitě. Aniž cokoliv zpozorovala, zloděj jí ukradl šest tisíc korun, které si schovávala v kredenci.

Dejte nám vodu do chladiče auta, prosila trojice zlodějek

Zlodějské lsti jsou stále rafinovanější a mnohdy spoléhají na lidskou laskavost. Na svoji dobrotu málem doplatil Antonín Vančura. Žena stojící u jeho branky se ho nejprve zeptala, zda by jí neprodal železo. Když odmítl, požádala ho o vodu do chladiče auta. Vančura souhlasil a nechal ji čekat za zamčenou brankou. „Když jsem vodu přinesl, najednou tam stály tři. Jeden kbelík s vodou si odnesly a za chvíli se dožadovaly jeho dalšího naplnění,“ řekl Vančura s tím, že tedy šel pro vodu podruhé.

Ženy s ním bez pozvání vešly do domu. Jedna z trojice během vteřiny zmizela. „Viděl jsem ji, jak prochází kuchyní, obývacím pokojem. Zavolal jsem na ni, ať se okamžitě vrátí. Začala se vymlouvat, že hledá toaletu. Okamžitě jsem všechny tři vyhodil,“ uzavřel příběh Antonín Vančura. Je přesvědčený, že ho ženy chtěly okrást. Ochránila ho tak vlastní ostražitost.