Víno Hraběnka: bílé je naředěné vodou, červené zase obarvené

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila závažné nedostatky u červeného a bílého vína značky Hraběnka. U bílého inspekce odhalila, že víno bylo naředěno ze 66 procent vodou. U červeného si výrobce vypomáhal k lepší barvě zakázanými syntetickými barvami. Obě vína navíc obsahovala menší obsah alkoholu a vyšší množství kyseliny citrónové. Společnosti ZLATÝ HROZEN, která Hraběnku do obchodních sítí distribuovala, inspekce nařídila okamžité stažení vín z trhu. Reakci společnosti se České televizi dosud nepodařilo získat.

Závadná vína Hraběnka

Hraběnka, suché bílé víno, šarže č. 176, země původu Maďarsko

  • pochybení: SZPI prokázala přídavek vody v množství 66%

Hraběnka, suché červené víno, šarže č. 155, země původu Maďarsko

  • pochybení: SZPI zjistila přítomnost nepovolených syntetických barviv azorubin, patentní modř V a tartrazin

„Se společností ZLATÝ HROZEN navíc zahájíme správní řízení, protože takovéto falšování vína považuje inspekce za velmi závažné poškozování spotřebitelů,“ uvedla mluvčí SZPI Petra Hoferková. Podle ní se provozovatelé tímto způsobem neoprávněně obohacují na úkor zákazníků.

Nekvalitní víno do České republiky přivezla firma LIVI Dubňany, která je naplnila do dvoulitrových PET-lahví. Ty do obchodní sítě distribuovala společnost ZLATÝ HROZEN Dubňany. Do České republiky bylo dovezeno přes 36 000 litrů tohoto vína.