V Brně začala mezinárodní soutěž pro talentované klavíristy do 11 let

Brno – Zvuky klavíru se budou až do soboty linout Besedním domem v Brně. Na mezinárodní klavírní soutěž Amadeus se sem sjela téměř šedesátka dětí do jedenácti let. V šesti kategoriích rozdělených podle věku budou talentovaní klavíristi soutěžit o titul laureáta. Třídenní soutěž končí v sobotu, kdy vítězové odehrají závěrečný koncert v brněnském Besedním domě. Absolutní vítěz Amadea bude mít možnost vystoupit s brněnskou filharmonií.

„Letos se do soutěže přihlásilo 56 mladých klaviristů. Za 18 let, co Amadeus probíhá, soutěžilo okolo 1500 dětí,“ uvedla organizátorka Amadea Eva Chlebíčková. Do soutěže přijíždějí nejčastěji děti z blízkých zemí, nejvzdálenější pianista byl z japonského Tokia.

Nejmladší účastníci letošního ročníku Amadea je šestiletá Valeriya Solodar, na soutěž přijela z Ukrajiny. „Připravovala jsem se společně s mojí učitelkou klavíru pilně od září, na klavír hraju od tří let denně 2 až 3 hodiny,“ uvedla malá klavíristka.

V Brně dnes začal 18. ročník klavírní soutěže Amadeus (zdroj: ČT24)

Děti do skladeb dávají svoji duši a je to slyšet, říká porotce Amadea Ivan Klánský

Podle porotce soutěže Ivana Klánského jsou už šestileté děti schopné podávat profesionální výkony. „Pilně trénují od velmi raného věku a je vidět, že klasickou hudbu opravdu milují. Do skladeb dávají už teď svoji duši,“ dodal.

Soutěž vznikla v roce 1992, právě v tom roce uplynulo 225 let od chvíle, kdy jedenáctiletý Wolfgang Amadeus Mozart koncertoval v brněnském divadle Reduta. Mozartovi v době koncertu bylo 11 let, symbolicky se proto soutěže nemohou účastnit starší děti. Amadeus vznikl z iniciativy dvou brněnských základních uměleckých škol – ZUŠ Františka Jílka a ZUŠ na ulici Veveří. Na Amadea přijíždějí klavíristi nejen z České a Slovenské republiky, ale i z Bulharska, Polska, Ruska a dokonce ze Singapuru a Japonska.

Podmínky soutěže

Děti jsou rozděleny do 6 kategorií podle věku. Nejmladší děti musí odehrát alespoň dvouminutové skladby, nejstarší, tedy děti do 11 let, maximálně 8 minut. Klavíristi musí zahrát nejméně jednu skladbu od Wolfganga Amadea Mozarta, další díla mohou být výhradně od Mozartových současníků. Účastníci mohou zahrát pouze skladby určené pro sólový klavír, děti je musí zvládnout zahrát nazpaměť.

V jednotlivých kategoriích porota ocení první tři nejlepší účastníky a čestné uznání, dále existuje několik zvláštních cen, mezi které patří nejlepší český, nejlepší brněnský účastník anebo mimořádná cena za nejlepší výkon. Titul laureáta soutěže nemusí být udělen.

  • Nejmladší klavíristka Valeriya Solodar z klavírní soutěže Amadeus autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2331/233089.jpg
  • Klavíristka z klavírní soutěže Amadeus 2011 autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2331/233087.jpg