V Bohunicích padali z nebe netopýři

Brno - Posledních několik teplých dnů přerušilo zimní spánek netopýrů. Kolonie netopýrů rezavých, kteří přezimovávají ve spárách panelových domů v Brně-Bohunicích, vylétly za lovem potravy. S postupujícím odpolednem rychle klesla teplota, se kterou se netopýři nedokázali vyrovnat. Ztuhli v letu a bezvládně padali na zem. Jednoho z místních občanů na procházce nehybný netopýr dokonce strefil.

Čtyři netopýry při procházce se psem našla i Kateřina Žílová. „Leželi různě u paneláku, nevěděla jsem si rady, tak jsem zavolala do záchranné stanice,“ popsala záchranu zvířete. Netopýry dala do papírové krabičky, ve které propíchala otvory, aby dovnitř proudil vzduch. Na stanici později zjistili, že ze čtyř jedinců hibernoval pouze jediný.

„Zůstávali ležet na zemi, kde do nich šťouchali kočky, psi, ale i zvědavé děti,“ uvedl Zdeněk Machař z Ptačího centra. V uplynulých dnech pracovníci záchranné stanice bezbranné netopýry sbírali a převáželi na stanici k ošetření. Podařilo se jim najít a zachránit pouze šest netopýrů a netroufají si odhadnout, kolik jedinců z až dvousethlavé bohunické kolonie uhynulo.

Nálezkyně netopýrů Kateřina Žílová a Zdeněk Machař z Ptačího centra (zdroj: ČT24)

Zimní spánek netopýrů

Zimní spánek (hibernace) je charakteristický tím, že u zvířete se zpomalí metabolismus a spotřeba energie. Netopýři v zimě vůbec nepřijímají potravu, energii čerpají pouze z tukových zásob. Zajímavostí je, že hibernace není nepřetržitá, naopak netopýři občas procitají, aby změnili místo ukrytu. Probuzení je velmi energeticky náročné, proto by k probuzení mělo docházet jen vyjímečně. Nejčastěji netopýři přezimovávají v jeskyních, sklepech nebo dutinách stromů.

„Čtyři z šesti netopýrů byli zranění, dobití, nejspíš po setkání s nějakým člověkem,“ dodal Machař. Zbylí dva netopýři jsou v plné síle a ze záchranné stanice je zase brzy vypustí do volné přírody. Laik jen těžko rozezná hibernujícího od mrtvého netopýra, pokud se zvíře dostane na teplotu mezi 10 a 14 stupni, probere se a začne vydávat ultrazvukové skřeky. „V tu chvíli je velmi vysílený, proto mu na stanici dáme infuzní roztok. Pak může dál zimovat,“ popsal Machař.

Netopýři havarují na netypická místa, často i do panelových domů. Rozhodně netopýra, o kterém si myslíte, že je mrtvý, nevyhazujte do popelnice, varují odborníci. „Pokud ho člověk najde na místě, kde nemrzne a kde mu nehrozí nebezpečí, klidně ho tam může nechat. Až přijde vhodná doba, sám odletí,“ uvedl Machař. Kdekoliv jinde – na silnicích, polích - by brzy zemřel, proto je vhodné zvíře převézt do záchranné stanice.