V Bosonohách se kvůli nestabilnímu podloží propadají domy

Brno – Už více než půl roku bojuje František Pařízek s praskajícími zdmi svého rodinného domu. Dům stojí na hlavním náměstí v městské části Brno-Bosonohy a stejně jako Františku Pařízkovi se bydlení skoro před očima bortí i dalším sousedům. Magistrát vyslal do Bosonoh odborníky, kteří pomocí měřících sond zjišťují, proč k posunům půdy, a tedy i obydlí dochází. Podle místních je to letitý problém, který vedení městské části neřešilo.

Před půlrokem se kvůli pohybům země propadly podlahy a sklep sousední nemovitosti. V tu chvíli začaly problémy i na dvě stě let starém stavení Františka Pařízka. „Dům se od loňského října hýbe, největší pukliny mají na šířku sedm centimetrů,“ popsal Pařízek s tím, že s nedávným oteplením se pukliny zdvojnásobily. Majitel má obavy, že dům by se kvůli puklinám mohl zřítit.

Vedení městské části na místo koncem loňského roku vyslalo statika. Ten majitelům nařídil podepření nosných konstrukcí domů a doporučil geofyzikální průzkum. Odborníci ho zahájili právě dnes. „Potrvá do pátku a v pondělí se sejdeme nad výsledky měření a budeme řešit, jak se dá propadání domů zastavit,“ popsal vedoucí oddělení provozu technických sítí Ivo Mrázek.

NO COMMENT: Domy v Bosonohách se propadají, odborníci zahájili geofyzikální průzkum (zdroj: ČT24)

Pod Bosonohami jsou podle kroniky rozsáhlé podzemní chodby, mohou být příčinou propadávání domů

Mezi možné příčiny, které na domy negativně působí, může patřit geotektonický zlom nebo silné spodní vody. „Navíc si ještě pamatuji vyprávění svého dědečka o hlubokých podzemních chodbách, které vedou pod Bosonohami. Podle jeho vyprávění se u nás v průjezdu dokonce propadl celý koňský povoz,“ dodal Pařízek. Podle kroniky podzemní chodby sloužily k zásobování Brna za švédských válek.

„Geofyzikální průzkum by měl zjistit, zda jsou pod domy skutečně stovky let staré chodby a také v jakém jsou stavu. Sondy prozradí, proč k posunům dochází, ale především jak zajistit bezpečí tamních obyvatel,“ řekl starosta městské části Brno-Bosonohy Anastazios Jiaxis (SZ). Za propadáním domů může být souhrn těchto faktorů i to, že problém dlouhá léta nikdo z vedení radnice neřešil.

Vlastníci nemovitostí na bosonožském náměstí řeší problémy už několik let na vlastní náklady. Mnozí majitelé domů nechali svoje domy plné prasklin vyztužit železobetonovými konstrukcemi. Další sousedé v minulých letech řešili propadení zahrádek nebo pukliny drobnějšího rozsahu.