Jihlavu ovládla studentská divadla

Jihlava – Již tradiční netradiční regionální přehlídka studentského divadla s názvem JID 20-11 – Život je změna probíhá v Jihlavě. Na festival je přihlášeno 18 souborů sestavených pouze ze studentů, nejlepší z nich mohou postoupit na prestižní národní přehlídky. Divadelní rej, hemžení masek, kejkle a volnomyšlenkářské umění, jež přehlídku doprovází, lze navštívit do 13. března.

Festival před jedenácti lety založila profesorka Ivana Fexová, teď už sem jen doprovází své studenty a spokojeně hodnotí jejich výkony i skvělou organizační práci svých nástupců. Každý den dopoledne nabízí nejméně čtyři studentská představení. Odpoledne pak probíhají veřejné rozbory soutěžních her a dílny. „Myslím, že tohle je možná nejlepší přehlídka středoškolského divadla v republice,“ hodnotí festival učitel jihlavského gymnázia Zdeněk Krásenský.

Do posledního místa zaplněný sál Divadla na kopečku každou chvíli rozezní salvy smíchu. „Já si myslím, že to má velmi dobrou atmosféru, lidé se sem rádi vrací,“ potvrzuje organizátorka festivalu JID 20-11 Alena Mikulíková. Diváci se podle jejích slov mohou těšit na pestrý program, například žonglování, pohybovou nebo výtvarnou dílnu či tvůrčí psaní. Přehlídka studentských divadel vyvrcholí v neděli 13. března odpoledne vyhlášením celkových vítězů.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)

Pro jihlavskou přehlídku studentských divadel, která je jednou z mála v Česku, je specifické, že účastníci z různých měst zůstávají po čtyři dny v Jihlavě a sledují vzájemně svá představení. Ceny pro účastníky festivalu vyrobí jako každoročně pacienti jihlavské psychiatrické léčebny, v jejímž areálu stojí Divadlo Na Kopečku. V minulých deseti ročnících přehlídky se uskutečnilo kolem stovky soutěžních představení.