Za pašování kokainu z Kolumbie dostaly ženy 10 a 13 let vězení

Zlín - Až patnáctileté tresty hrozily čtyřem obžalovaným u Krajského soudu ve Zlíně za neúspěšný pokus propašovat kokain z Jižní Ameriky na východní Moravu. Soud dnes za to poslal do vězení dvě ženy na třináct a deset let, jednoho z mužů zprostil obžaloby a rozsudek nad posledním ze čtveřice zatím nepadl. Téměř půl kilogramu drogy si nechali poslat v láhvi zásilkovou službou, vinu však stále popírají. Milionový bílý prášek odhalili britští celníci v prosinci 2008.

Čtyřiačtyřicetiletá Slovenka žijící v Madridu Renáta Weissová má podle rozsudku strávit za mřížemi 13 let a šestadvacetiletá Adéla Ptáčková z Uherského Brodu na Slovácku deset let. Weissová byla navíc vyhoštěna z republiky na dobu neurčitou. Tyto rozsudky jsou ovšem nepravomocné a obžalované se proti němu na místě odvolaly.

Třiatřicetiletý Zdeněk Kohutič z Hluku byl zproštěn obžaloby a případ čtvrtého obžalovaného, pětatřicetiletého Slováka Martina Mikloviče, soud vyloučil k samostatnému projednání. Miklovič byl v minulosti několikrát soudně trestán. Senát teď jeho kauzu vyloučil proto, že pokud by byl uznán vinným, ukládal by souhrnný trest i za poslední odsouzení. Musí tak počkat, až nabude právní moci rozsudek z 3. března, kdy zlínský soud muži uložil osm let za podvod v bance. Miklovič se však odvolal k olomouckému vrchnímu soudu.

Iveta Šperlichová, předsedkyně senátu, zdůvodňuje výši trestů pro odsouzené ženy (zdroj: ČT24)

Zásilku byla objednána ze Španělska

Zásilka byla deklarována jako kávový likér a prádlo, láhev však obsahovala 450 gramů kokainu. Procestovala půl světa a před soud dostala dvě ženy a dva muže. Renáta Weiss žijící dlouhodobě ve Španělsku podle obžaloby objednání zásilky dohodla s neznámým mužem, který vystupuje jako Carlos Sanchez. Z kolumbijské Bogoty letěla tajemná láhev do Británie, odkud měla cestovat až do Zlína.

„V Londýně se celníkům podařilo tu zásilku zachytit. Zjistili, že je v ní kokain, a po domluvě jsme ji nechali pustit do České republiky,“ řekl státní zástupce Milan Richter.

Láhev si ve zlínské pobočce zásilkové služby vyzvedávala obžalovaná Adéla Ptáčková doprovázená Martinem Miklovičem a Zdeňkem Kohutičem. Vzápětí je zatkli detektivové Národní protidrogové centrály. „Na naše poměry je to velké množství. Ceny kokainu v současné době klesají, tudíž jeho obliba vzrůstá i na českých trzích,“ shrnul množství drogy mluvčí Národní protidrogové centrály Petr Procházka.

  • Renáta Weiss autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2399/239810.jpg
  • Skoro půl kilogramu kokainu z Kolumbie doručila zásilková služba autor: ČT Brno, zdroj: ČT Brno http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2225/222432.jpg