Drogový dealer, který ubodal zákazníka, stanul před soudem

Zlín - Zlínský soud dnes zahájil projednávání případu vraždy mladíka, kterého ubodal teprve dvacetiletý drogový dealer. Muži se sešli vloni 17. září v zahrádkářské kolonii v Bystřici pod Hostýnem, aby si předali drogy. Zavražděný u sebe měl stokorunu, dealer však za svoje zboží požadoval dvojnásobek. Mladíci se začali kvůli ceně drog hádat. Dealerovi patrně došla trpělivost a o tři roky staršího zákazníka osmkrát bodl. Ten na místě zemřel. Rozsudek by mohl padnout 4. dubna.

Obžalovaný dnes u soudu změnil svoji původní výpověď, podle které byly důvodem neshody kvůli ceně drogy. Před soudem uvedl, že zavražděného předtím vůbec neznal a v osudný den ho viděl poprvé. Dostal prý dojem, že je neznámý muž policista v civilu, chtěl z obchodu vycouvat a odejít. Mladík mu měl v odchodu bránit a proto došlo k souboji. Obžalovaný dealer pak údajně v sebeobraně zákazníka osmkrát bodl. Bál se prý o život, protože mu mladík přes hlavu přetáhl jeho vlastní bundu.

Podle obžaloby v potyčce zasadil dealer mladíkovi celkem sedm lehčích ran do hlavy a břicha. Smrtelnou byla až osmá ráda do stehna, po které pobodaný muž vykrvácel.

Mluvčí policie Jana Bartíková a státní zástupce Roman Kafka o případu (zdroj: ČT24)

Před soudem dnes kromě obžalovaného vypovídala i jeho matka, znalci z oboru lékařství a toxikologie a dealerův kamarád, který měl být přítomen u domlouvání osudné schůzky. U soudu vládla napjatá atmosféra, líčení byli přítomni i příbuzní oběti.

Policii nejprve zapíral, že by měl s vraždou cokoliv společného

Pachatel policie zatkla bezprostředně po činu. Těsně předtím se ještě pokusil zakrýt stopy. Nůž, kterým zákazníka ubodal, doma rozlámal a zatloukl do dřevené lišty. „Potom se převlékl, na místo se vrátil a mrtvému ukradl mobil a peněženku. Snažil se, aby vše vypadalo jako přepadení,“ uvedla mluvčí policie Zlínského kraje Jana Bartíková. K vraždě se mladík přiznal svojí matce, po které chtěl, aby se telefonu a dalších věcí zbavila. Na policii ale nejdříve zapíral, že by měl s vraždou cokoliv společného. Pod tíhou důkazů se ale přiznal. Koncem února potom policisté provedli rekonstrukci tragické události.