Mendelova univerzita musí zpřístupnit cestu k Novému hradu

Brno - Krajský úřad Jihomoravského kraje nařídil Mendelově univerzitě odstranění pevných překážek na lesní cestě vedoucí k Novému hradu na Blanensku. Univerzita musí závory odstranit do 60 dnů od nabytí právní moci. Podle kraje totiž neměla  na umístění překážek na cestu povolení.

Svaz ochránců přírody získal Nový hrad nedaleko Olomučan na Blanensku do vlastnictví asi před 20 lety. Několik let jej ze svých zdrojů opravoval – pak mu to ale zkomplikoval Školní lesní podnik Křtiny patřící Mendelově univerzitě. „Několik let bylo všecko v pořádku, přístup na náš pozemek nám umožňovali, ale pak se vyměnilo vedení, které si usmyslelo nás odtamtud vyštípat,“ tvrdí Robert Kraft ze Svazu ochránců přírody.

Do sporu zasáhl i ombudsman

V minulosti se lesní cesta vyasfaltovala, a stala se tak účelovou komunikací. Proto by lesní podnik neměl majitelům hradu bránit v jejím používání. K takovému závěru dospěl i ombudsman, který případ posuzoval. „Ta cesta už v podstatě odpovídá typově silnici třetí třídy a není možné jí určit stejnou ochranu jako lesu,“ tlumočila ombudsmanovo rozhodnutí jeho mluvčí Iva Hrazdílková.