Milionový podvod: Předstírali, že zboží vyvážejí na Slovensko

Zlín - Promyšleným daňovým podvodem si čtveřice mužů ze Zlínska vydělala desítky milionů korun. Od českých dodavatelů nakupovali hutní materiál se záměrem vyvážet ho na Slovensko, díky čemuž obešli placení daně z přidané hodnoty v České republice. Přes české hranice se však zboží nikdy nedostalo. Ve skutečnosti jej podvodníci prodali odběratelům v tuzemsku a částky ve výši DPH si nechávali pro sebe. Policie pachatele dopadla včera ráno.

Na případu s krycím názvem „TRADE“ pracovali policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality od října loňského roku. „Získali jsme informace z kriminálního prostředí. Směřovaly k organizované skupině, která se měla zabývat obchodem s hutním materiálem,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Podle policie je tento případ jen pověstnou kapkou v moři daňových podvodů. V Česku působí několik organizovaných skupin podvodníků, kteří zneužívají možnosti odpočtů DPH při dodání zboží do jiného členského státu EU. K tomu jim v podstatě stačí, aby ovládali obchodní společnosti v jiných státech EU - ze strany domácích finančních úřadů jsou tak prakticky nepostižitelní.

Prověřování případu přivedlo policisty na stopu čtveřice mužů ve věku od 35 do 37 let ze Zlínska, z nichž jeden pracoval v minulosti jako policista. „Pachatelé v období nejméně od ledna 2010 do současnosti odebírali hutní materiál od českých dodavatelů v cenách bez DPH a předstírali jeho dodání na území Slovenské republiky,“ popsal Skřepek.

Na Slovensku si za tímto účelem založili obchodní společnosti. „K faktickému vývozu nedošlo a pachatelé posléze toto zboží prodali různým odběratelům na území České republiky. Finanční prostředky ve výši DPH, kterou státu neodváděli, si ponechávali pro osobní potřebu,“ doplnil. Stát tak podvodníci připravili nejméně o 26 milionů korun. Vyšetřovatelé však předpokládají, že skutečná částka může být až mnohonásobně vyšší.

Jeden z mužů je na útěku

Čtveřice mužů byla obviněna z trestného činu zločinu krácení daně, za což jim hrozí v případě prokázání viny až desetiletý trest odnětí svobody. Policie jim zabavila drahá auta značek Porshe a Lamborgini, na dva obviněné byl podán návrh na vzetí do vazby. Jednoho z hlavních podezřelých se nepodařilo zadržet, policie po něm proto vyhlásila celostátní pátrání.