Situace v nemocnici Milosrdných bratří se stabilizovala

Brno - Nemocnice Milosrdných bratří, odkud v březnu odešlo 10 z 12 anesteziologů a která načas utlumila provoz, se snaží u veřejnosti znovu získat pověst stabilně fungujícího zařízení. Lidé z vedení slibují kratší čekací doby na operace.

Primář chirurgie Josef Všetíček popsal případ pacientky, která v jiné brněnské nemocnici dostala termín na operaci kýly na květen příštího roku. „Já jí dám termín klidně za měsíc nebo za 14 dní,“ řekl Všetíček novinářům.

Podle ředitele Josefa Drbala nemocnice od 4. dubna obnovila plný provoz. Útlum nastal v březnu, kdy se uskutečnilo 80 procent loňského počtu operací. Nekonaly se hlavně náročné zákroky, které převzaly jiné brněnské nemocnice. Drbal jim dnes děkoval, že Milosrdné bratry podržely. „Nyní jedeme naplno, operujeme stoprocentně. Intenzivní péče je naprosto kvalitní. Jako primář chirurgie, který tam dělá 16 let, si myslím, že krize je zažehnána,“ popsal Všetíček.

Nemocnice má zejména pro operace kvalitní zázemí. Před pěti lety tam vznikl nový pavilon akutní medicíny za téměř půl miliardy korun. Nyní Drbal začal uskutečňovat proměny, jejíchž cílem je hlavně úspora; nemocnice od Brna dostává téměř padesátimilionovou provozní dotaci. Drbal ji chce do několika let odbourat a zajistit hospodaření nemocnice bez příspěvku města. Do jednoho oddělení také sloučil lůžka intenzivní péče. Anesteziologů tak nově bude potřebovat sedm nebo osm místo původních 12. Dnes má pět kmenových lékařů a sedm externistů.