Dobrovolníci rozdávali v ulicích Brna „objetí“ zdarma

Brno – Desítky dobrovolníků převážně z řad studentů, divadelníků a tanečníků dnes nabízely kolemjdoucím v centru Brna možnost nechat se obejmout. Objetí zdarma má být náhodným činem laskavosti, nezištným úkonem, aby se jiní cítili lépe. V moravské metropoli se tento specifický počin, který má velké úspěchy po celém světě, konal už počtvrté.

Dobrovolníci se sešli hodinu před happeningem, aby si dodělali chybějící cedule a domluvili taktiku. „Dejme tomu, že někdo přichází z České. Vy sledujete jeho trajektorii, jdete mu vstříc. Snažíte se ho nebo ji kontaktovat očima, usmíváte se. Až budete metr, dva od sebe, zeptejte se ho: Chcete obejmout?,“ instruoval dobrovolníky organizátor Jakub Puškáš. Jediné pravidlo zní nechat kolemjdoucí udělat první krok.

Po stručné instruktáži „jak na to“ se dobrovolníci vydali na náměstí Svobody. Každý si s sebou nesl papírovou ceduli. Na jedné straně bylo napsáno heslo „Objímáme zdarma“, z druhé strany anglické „Free Hugs“. To kvůli velkému počtu cizinců, kteří centrum města navštěvují. „Dnes s námi spolupracuje ještě jedna skupina, která dělá Free Hugs. Je to devatenáct Litevců, kteří jsou v Brně na výměnném pobytu, takže se s nimi můžete na náměstí potkat a zkusit mezinárodní obejmutí,“ motivoval cestou dobrovolníky Puškáš.

NO COMMENT: Objímání zdarma na náměstí Svobody (zdroj: ČT24)

Ve tři hodiny odpoledne se třicítka dobrovolníků vrhá do akce. „Můžu vás obejmout?“ ptá se kolemjdoucích slečna s cedulí v ruce a s úsměvem ve tváři. Několik odmítnutí nakonec střídá objetí s jinou mladou dámou. Bezplatné objímání probíhalo v Brně už počtvrté. K akci se může jako dobrovolník připojit naprosto kdokoliv. „Každý má své subjektivní důvody. Já se například snažím trochu prolomit ledy v naší české společnosti, abychom si trochu víc důvěřovali, měli se rádi nebo abychom měli aspoň trochu hezčí den,“ popsal svoje motivy Puškáš.

Free Hugs Campaign

Free Hugs Campaign neboli Kampaň za objetí zdarma sdružuje jednotlivce, kteří na veřejných místech nabízejí obejmutí cizím lidem. Zdarma, jen pro dobrý pocit. Kampaň zahájil v roce 2004 Australan známý pod pseudonymem Juan Mann. Na mezinárodní úrovni se kampaň proslavila v roce 2006 videoklipem australské skupiny Sick Puppies. Jedno z nejpopulárnějších videí světa už na You Tube vidělo 68 463 217 lidí. Mezinárodní Free Hugs Day je oslavován první sobotu v červenci.