Seniorku týral syn, policie ji „osvobodila“ pod falešnou záminkou

Zlínsko - Dva roky fyzického násilí, psychického nátlaku, manipulace a ponižování snášela sedmašedesátiletá žena ze Zlínska. Za terorem stál její sedmadvacetiletý syn. Domácí násilí začalo pozvolna. Mladík přestal pracovat a ztratil zájem o jakoukoliv činnost i koníčky. Poté co se rozpadl i jeho vztah, začal se chovat agresivně. Matka se stala nejbližším cílem jeho frustrací. Po zatčení skončil ve vazbě a hrozí mu až osm let ve vězení.

„Násilí na seniorce přitom nezabránila ani její vlídnost. Syn ji nutil nevycházet z domu. Žena se na jeho příkaz přestala stýkat se svými přáteli. Snažila se totiž synovi vyhovět ve všem, co chtěl, vycházela mu vstříc, aby ho potěšila. Muž však pro ni neměl jiná než vulgární slova, začal ji navíc omezovat a nakonec bít,“ uvedl kriminalista Robert Přivřel ze zlínské policie.

Domácí násilí v malé vesničce na Zlínsku, kterou policisté na prosbu seniorky nechtěli identifikovat, přitom neohlásila ona sama. Syna vždy omlouvala a i v poslední den, kdy ji policisté „vysvobodili z jeho spárů“, ji museli z domu dostat pod falešnou záminkou. Pak teprve zatkli syna, který skončil v policejní cele. „Žena měla na těle množství podlitin a bylo na ní vidět, že je psychicky zlomená. Při výslechu jej omlouvala a přála si, aby ji jen nebil a nekřičel na ni,“ dodal Přivřel. Policisty, kteří ji z pekla domácího násilí vyvedli právě o velikonočních svátcích, označila za „andílky“.

Kriminalista popisuje případ domácího násilí (zdroj: ČT24)

Policie nechce kvůli ochraně seniorky zveřejnit žádné podrobnosti, jak na případ přišla či kdo ji na něj upozornil. Při výslechu důchodkyně a dalších svědků však vyšly najevo hrůzné skutečnosti. Syn rozhodoval o tom, kdy budou jíst. Jedli maximálně jednou denně, většinou matce dovolil sníst jen párek nebo hermelín s chlebem. Za dva roky žena shodila 30 kg. Vyčerpané matce rozkazoval, že musí nahá uklízet i několikrát za den a že se musí i pětkrát denně sprchovat. Silně věřící matce dva roky zakazoval chodit do kostela, což způsobovalo ženě další psychickou trýzeň.

Neustálými nadávkami z domu vystrnadil i svoji dvaatřicetiletou sestru, která se matky zastávala. Když si následně přišla zabalit věci, matka musela intenzivně vyčistit a uklidit vše, čeho se její dcera dotkla. Rodina byla tříčlenná, otec již zemřel. Chování muže se zhoršovalo a matka s dcerou si netroufly nikomu nic prozradit. Preventivní institut „vykázání“ agresivního jedince z domácnosti využili zlínští policisté v roce 2010 celkem 81krát, což je ve srovnání s předchozím rokem více než dvojnásobek. V roce 2009 bylo 36 vykázaných.

Násilí na seniorech
Zdroj: ČT24